A Latin-Amerika Társaság a mai napon üzenetet juttatott el a Venezuelai Bolivári Köztársaság magyarországi nagykövetségéhez, amelyben gratulációját fejezi ki Hugo Chávez Frías elnöknek, aki a vasárnap tartott elnökválasztáson fölényes győzelmet aratott. Az üzenetet az alábbiakban olvashatjátok.

Hugo Chávez Frías

A Venezuelai Köztársaság újraválasztott elnöke részére

Tisztelt Elnök Úr!

A Latin-Amerika Társaság nevében gratulációmat szeretném kifejezni Önnek újraválasztása alkalmából.

Noha biztosak voltunk a népi erők győzelmében a 2012-es venezuelai elnökválasztásokon, mégis lélegzetvisszafojtva figyeltük az eseményeket, hiszen tisztában voltunk vele, hogy a választások kimenetele nem csupán a venezuelai nép életére lesz hatással. Tudtuk, hogy a tét nagy, mivel Venezuela az elmúlt tizenhárom évben példát mutatott a világnak abban, hogy lehetséges egy alternatív berendezkedést kialakítani a hanyatló kapitalizmus világában. Ezt az alternatív berendezkedést pedig úgy hívják, hogy szocializmus.

Tisztelt Elnök Úr!

Ön nagy dolgot tett azzal, hogy újra napirendre tűzte a szocializmus kérdését. És nemcsak napirendre tűzte, hanem gyakorlati intézkedésekkel el is indult ennek irányába. A vasárnapi eredmények megmutatták, hogy az irány helyes. Az emberek követik Önt a súlyos társadalmi problémák progresszív megoldásának útján. Nekünk, itt Magyarországon nagyon sokat jelent látni azt, hogy valaki a világon egy igazi baloldali programot tűzött ki maga elé, és azt igyekszik is megvalósítani. Sokat jelent számunkra, hogy Venezuela példáján keresztül megmutathatjuk a magyar embereknek, hogy van egy ország a világon, amely a társadalmi rétegek között szakadékot csökkenteni akarja, nem pedig szándékosan növeli azt. Fontos, számunkra, hogy bemutathatjuk az óriási humán fejlődési potenciált, ami Venezuelában tapasztalható, és ami nálunk sajnos úgy tűnik, hogy megrekedt, vagy egyenesen visszafejlődik. Azt a humán fejlődési potenciált, ami többek között a nők, a kisebbségek, a szegények, a kiszolgáltatottak felé megnyilvánuló méltányos bánásmódban nyilvánul meg. Az, hogy ezek a társadalmi csoportok egyre méltóságteljesebben élhetnek Venezuelában, az minden bizonnyal Ön nélkül ma nem lenne így. Ez példaértékű lehet mindannyiunk számára, akik olyan országokban élünk, ahol az emberi méltóság folyamatosan leértékelődik, és helyét átveszi a kirekesztés, a megalázás, valamint az életről, jogokról, társadalmi haladásról vallott középkori felfogások.

Tisztelt Elnök Úr!

Még egyszer gratulálunk magabiztos választási győzelméhez. Az Ön győzelme nekünk is erőt ad küzdelmünk folytatásához egy emberibb világért. Sok erőt, kitartást és jó egészséget kívánunk Önnek a folytatáshoz. Kívánjuk, hogy legyen ereje leküzdeni az Ön előtt álló akadályokat. Mi, innen Magyarországról, támogatjuk Önt.

Köszönettel és tisztelettel,

Kupi László

A Latin-Amerika Társaság ügyvivője

Budapest, 2012. október 9.