Kardiológiai és klinikai neurofiziológiai vizsgálatokhoz használatos felszerelés (néhány közülük még a gyártás megkezdése előtti tesztelés végső fázisában) is van azon termékek között, amiket 25 éves tapasztalattal a kubai ipar fejlesztett ki. 

Ezt az iparágat a szigetországban a Nyugat-havannai Tudományos Komplexumban található Kubai Idegtudományi Központ (CNC) és a Digitális Kutatás Központi Intézete (ICID) működteti.

Az itt gyártott eszközök és felszerelések a kubai nemzeti egészségügyi rendszer kórházaiban kerülnek felhasználásra, hozzájárulva ezzel az emberek életminőségének javításához, de kiváló minőségük és versenyképes áruk miatt keresettek a világ más országban is. A kubai nemzetközi egészségügyi brigádok tagjai is közel 2.000 felszerelési tárgyat használnak.

Fernando Arrojas, az ICID főigazgatója a Granma Internationalt úgy tájékoztatta, hogy eddig 5.647, az intézete által gyártott műszert használnak az ország kórházaiban és rendelőintézeteiben, és 1.948 darab segíti a kubai nemzetközi egészségügyi szakemberek munkáját.

Ezenkívül, több mint 10.000 műszert adtak el az elmúlt öt év során. Jelenleg pedig 4.000 szintén hazai használatra és eladásra szánt műszer gyártására van szerződésük.

Az ICID egy sor kardiológiai vizsgálatra szolgáló eszközt fejlesztett ki, amik közül a legjelentősebb a hordozható elektrokardiogram, a CARDIOCID BB, ami a szívritmus megfigyelésére és elemzésére szolgál, valamint az EXCORDE, ami a betegek testén akár 24 óránál hosszabb ideig is üzemben lévő elektrokardiogram eredményeit értékeli ki. Ezen műszerek már tökéletesített verziók, amik már a gyártást megelőző tesztelési időszak végénél járnak.

A kifejlesztett termékek közé tartozik a CARDIODEF 2, ami egy újraélesztéseknél használatos modern defibrillátor-monitor, a HIPERMAX, ami pedig egy mozgatható megfigyelő készülék, ami lehetővé teszi a páciens gyógyszereinek adagolását, valamint a vérnyomásra és szívverésre vonatkozó adatainak rögzítését, akár több mint 24 órán keresztül is.

Az intenzív osztályokon használatos DOCTUS VI-et, és a fiziológiai paraméterek megfigyelésére szolgáló tökéletesített változatát nemrégiben kezdte el alkalmazni a nemzeti egészségügyi rendszer.

Szintén az ICID gyártja a TERAPLUS-t (gyógyászati elektro-stimulátor) és az ERGOCID-AT PLUS-t, amelyek PC-rendszeren alapulnak, ami lehetővé teszi az egészséges, illetve a beteg emberek fizikai terhelésre adott élettani reakcióinak kiértékelését az EKG elemzésével, továbbá a belélegzett és kilélegzett levegőben lévő gázok koncentrációját és áramlását.

A COMBIOMED leányvállalatai Venezuelában és Algériában

Ezt a felszerelést a COMBIOMED forgalmazza. Ennek a cégnek két leányvállalata van külföldön. Az egyik Venezuelában, a másik Algériában található, abban a két országban, amellyel a cég hosszú távú kereskedelmet folytat. A COMBIOMED Kubában három városban van jelen: Havannában, Santa Clarában és Las Tunasban, hogy alapvetően technikai feladatokat lásson el.

A CNC egy másik, kimondottan a klinikai neurofiziológia terén használatos eszközcsaládot is kifejlesztett, amely felhasználja az idegtudományi kutatások legújabb eredményeit.

Dr. Mitchell Valdés Sosa, a CNC igazgatója elmondta, hogy a központ 1990-es létrehozása Fidel Castro elnök kezdeményezésére történt és beszélt az ott dolgozó specialisták munkájáról, valamint az olyan eredményekről, mint például a MEDICID (ami egy elektro-encefalográf) és az AUDIX (ami az agyi elektromos aktivitást rögzíti és lehetővé teszi a halláskárosodásnak és annak mértékének a kimutatását).

Valdés Sosa, aki a CNC orvosi termékeit és technológiáját kereskedelmi forgalomba hozó NEURONIC vállalat elnöke is, a Granma Internationalnak elmondta, hogy a MEDICID-et Spanyolországban és Mexikóban agykutatási projektekben is használják.

A siketség felismerése kisgyermekeknél

Valdés Sosa hangsúlyozta, hogy Kubában milyen hasznos az AUDIX a siketség csecsemőkori felismerésében, mert így ezeket a gyerekeket elő lehet jegyezni cochleáris implantátum beültetésére. A cochleáris implantátum egy a belső fülbe ültetett elektróda és az ehhez kapcsolódó, szintén beültetett jelfogó/dekóder egység, amellyel a súlyos nagyothallók és siketek nagy részénél jelentős hallásjavulás érhető el, így páciensnek normál életet élhetnek.

Valdés elmondása szerint az AUDIX-ot Kínában, Venezuelában, Kolumbiában, Spanyolországban és Olaszországban is használják.

A NEURONIC több mint hat országba exportálja a termékeit, mondta Valdés Sosa, kiemelve, hogy a vállalat csapata, az Orientei Egyetemmel együttműködve egy olyan ellenőrző műszeren dolgozik, ami az érzéstelenítés az egyénre gyakorolt hatását méri, valamint olyan módszerek kidolgozását végzik, amelyekkel nagyobb pontossággal lehet felismerni és diagnosztizálni a tanulási nehézségeket.

Az emberi agy feltérképezésén dolgozó fontos nemzetközi projekttel kapcsolatban elmondta, hogy Kuba egyedül végzi a munkáját, amióta az Egyesült Államok finanszírozza a programot, és megakadályozta, hogy Kuba hivatalosan részt vegyen benne. Ennek ellenére a programban dolgozó tudósok rendszeresen egyeztetnek az ország szakembereivel.

A kubai program arra irányul, hogy leírják a kubaiak agyának fejlődését a csecsemőkortól kezdve az idős korig, magyarázta a tudós, és hozzátette, hogy eddig a pontig Havanna La Lisa kerületének több mint 300 lakosát vizsgálták meg a MEDICID egyik változatával, aminek 132 csatornája van, ami mágneses rezonancia technikákkal a koponya 132 pontja elektromos aktivitásának a mérését teszi lehetővé, szemben a szokásos 19-22 csatornás készülékekkel.

A MEDICID 03: a maga nemében első a világon

A maga nemében a világon egyedülálló MEDICID 03 volt az első azon kubai orvosi eszközök sorában, amiket az ország exportált.

Ez a 24 csatornás digitális elektroencefalográf, ami a koponya 24 pontján méri az elektromos aktivitást, speciális vizsgálatokat végez és feltérképezi az agyi aktivitás helyeit. Ez az eszköz magában foglalja a MICROCID 02-t, az első számítógépet, amit a Digitális Kutatási Központ (ICID) fejlesztett ki.

Az eszközt megalkotó, több tudományterület szakértőit magában foglaló csoportnak tagjai voltak orvosok, a Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (CNIC) Idegtudományi Vezetőtestületének akkori munkatársai, az ICID mérnökei és technikusai.

Ez az iparág Kubában 1982-ben született meg.

Liliam Riera

a Granma főmunkatársa