Boszorkányok léteznek, sőt, hatékony portékáikhoz bárki hozzájuthat. Legalábbis a bolíviai La Pazban.

A Dél-Amerika szívében fekvő, bolíviai La Paz nem csupán a világ legmagasabban, 3400 méterrel a tengerszint fölött fekvő városa, de annak ellenére, hogy teljes nevének egy része Miasszonyunkat jelent, a bolygó egyik misztikumban leggazdagabb helye, hisz kultúrájának mind a mai napig elengedhetetlen részét képezik a varázslatok és az ősi rituálék. Ezt bizonyítja legkülönlegesebb látnivalója, a híres-hírhedt boszorkánypiac is.

Az Alonzo Mendoza által 1548-ban meghódított, a Choqueyapu-folyó kanyonjában fekvő várost több mint egy millióan lakják, többnyire őslakosok - egykori településük, Chuquiago területére épült fel a város -, az itt élők 55 százaléka indián, így La Paz büszkélkedhet a legnagyobb arányban őslakosok által lakott bolíviai város címével is.

Bár az aymara indiánokkal a gyarmatosítás idején megismertették a katolicizmust is, szokásaik és életmódjuk látványos megtestesülése annak, máig milyen erősen kötődnek ősi hagyományaikhoz.

Számos legendát őriznek világunk eredetéről, a szél, a hegyek, a folyók és az univerzum keletkezéséről, hisznek a természeti erők hatalmában, a hegyekben élő szellemekben, nem utolsósorban pedig legerősebb isteneikben, Intiben, a napistenben, illetve Pachamamában, a nagyhatalmú, gondoskodó földanyában.

A rituáléikhoz és ősi ceremóniáikhoz használt kokalevelek pedig éppúgy hozzátartoznak identitásukhoz, mint a színes öltözékek, nem utolsósorban pedig a gyógyítók és a boszorkányok.

A furcsa portékáktól hemzsegő, a gyógynövények, füstölők illatától és a zsibongásról messziről felismerhető La Paz-i boszorkánypiac - spanyolul El Mercado de las Brujas - jóval több egyszerű turistacsalogató látványosságnál.

Bár valóban sokan látogatnak el ide - számos utazó csak ezért keresi fel a várost -, az itt működő boltok és standok autentikus voltához kétség sem fér, az itt dolgozó lányok és asszonyok generációk óta kötődnek a varázslatokhoz, felmenőik révén sajátítva el az ősi praktikákat.

A La Paz belvárosában, a Calle Linares utcában - és mellékutcáiban - szétterülő piac színes és gyönyörű árukban épp olyan gazdag, mint ijesztő holmikban, hagyományos öltözékeket és népművészeti alkotásokat éppúgy találni itt, mint szárított állatfejeket és testrészeket vagy épp állati zsírból öntött gyertyákat, melyeket a gonosz, a rossz sötét lelkek elűzésére használnak, kizárólag temetőkben.

Megdöbbentő rituálék

Az amulettek, ékszerek, bájitalok, szárított békák, kígyók és teknősök, valamint afrodiziákumok mellett - utóbbiak számítanak a legnagyobb mennyiségben eladott terméknek a külföldiek körében - a piac elengedhetetlen kuriózumai a sötét kalapjukról felismerhető, kokát rágcsáló boszorkánydoktorok, a yatirik, a jövendőmondók és az asztrológusok, akik akár helyben is elvégzik a szebb jövőt hozó aymara rituálékat.

Ezek egyik, a nyugati utazók számára legmegdöbbentőbb típusa a lámaáldozat, melynek során megégetett lámaembriót ajánlanak fel Pachamama istennőnek az egészség, a boldogság és a gyarapodás reményében.

Ő a felelős továbbá az üzleti szerencséért, illetve a munkások oltalmáért is. Úgy tartják, ez az áldozat a ház népét is megvédi, nem véletlen, hogy a helyi aymarák 99 százaléka tett épülő háza alapjaira az előbbi rituális eszközből szárított verziót.