{jcomments on}Bár a történet részletei a múlt homályába vesznek, a tény az tény: az utolsó inka ereiben magyar vér csörgedezett. "Ma már képtelenség megállapítani, hogyan került a dél-amerikai spanyol gyarmatokra az 1698-ban született Berzeviczy Sebestyén.

nedec_kicsi.jpgAz viszont biztos, hogy ott elvett egy nemes indián nőt, majd megszületett a lányuk, Unima is" - kezdte a történetet Torbágyi Péter, aki tanulmányt írt a latin világban kalandozó magyarokról.

Időközben II. Tupac Amaru, az inkák királya vezetésével kitört egy lázadás, amit a spanyolok levertek. Megakadályozandó, hogy a dinasztia újra erőre kapjon, elhatározták, hogy kiirtják az uralkodó család teljes nemzetségét: II. Tupac Amarúnak 1742. május 18-án végig kellett néznie, ahogyan egyenként megölik a gyermekeit, a feleségét és az unokatestvéreit.

Ezt követően kivágták a nyelvét, és lovakkal megpróbálták négy részre szakítani a testét. Tupac túlélte, ezért egyenként vágták le a végtagjait, mielőtt lefejezték volna. Hogy mi köze ehhez a magyar nemesnek? Annyi, hogy Berzeviczy az inka dinasztiájának egyetlen túlélő egyenesági leszármazottjához adta a lányát. Mivel nem volt aki továbbvigye a címet, Unima férje felvette a Tupac Amaru nevet, majd apósával és feleségével együtt Itáliába menekült. A spanyol ügynökök keze azonban ide is elért: Tupac Amarút meggyilkolták. Berzeviczy a család zempléni birtokára vitte lányát, ahol megszületett az utolsó inka, Antonio.

A kis "mesztic herceg" és édesanyja Magyarországon sem lehetett biztonságban, mert nem sokkal később Unimát rejtélyes körülmények között megmérgezték. "Az ekkor már aggastyán Berzeviczy végső elkeseredésében Waclaw Benes Berzeviczynek adta örökbe az unokáját, hogy üldözőik ne leljenek rá" - magyarázta Torbágyi. Előtte azonban megeskedte Antoniót, hogy soha, de soha ne kutassa az eredetét.

Az utolsó inka Antonio Benes álnéven élte le az életét, és soha nem tért vissza ősei földjére, sőt végrendeletében fainak, Ernestnek és Wilhelmnek is megtiltotta, hogy családjuk véres múltjával foglalkozzanak. Azóta is Lengyelországban élnek az utolsó inka leszármazottai, és tovább csörgedezik bennük Berzeviczy Sebestyén vére.

Az utolsó inka Lengyelországban élő leszármazottai az 1920-as években értesültek arról, hogy Berzeviczy Sebestyén és Unima nem üres kézzel hagyták el a gyarmati Amerikát. A legenda szerint inka kincseket, a család teljes vagyonát hozták magukkal, majd elrejtették azt Nedec várában, amikor rövid ideig ott vendégeskedtek.

A Benes család 1964-ben kibontatta a vár egy részét, és az egyik küszöb alatt egy régi dobozkában kiput, ősi inka csomóírást találtak. Mivel azonban ezt az írást már senki sem tudja megfejteni, a kincs titka titok maradt.

Forrás: Torbányi Péter: Magyar kivándorlás Latin-Amerikába az első világháború előtt