Ferenc pápa elfogadta a meghívást, hogy részt vegyen a meg választott mexikói elnök, Andrés Manuel López Obrador (AMLO) csapata által szervezett konzultációk háttérmunkájában, amelyek célja az erőszak csökkentése és közbiztonság javítása Mexikóban.

Loretta Ortiz, a soron következő kormány a békefolyamatért felelős koordinátora elmondta, hogy a pápa részvétele „jelképes lesz, mivel nyilvánvalóan nem fog (Mexikóba) jönni, de elfogadta a felkérést, várnunk kell, de elfogadta.”

Ferenc pápa szakértőket is delegál majd a Vatikán nevében - Fotó: Reuters Archív

Ferenc pápa „jelképes” jelenlétén túl a katolikus egyházfő két szakértőt fog küldeni a tárgyalásokra.

A békefórumok augusztus elején kezdődnek, és novemberig tartanak majd, és „javaslatokkal fognak szolgálni az egész országra kiterjedő pacifikációs stratégiához”, mondta Ortiz. A békekoordinátor azt is megerősítette, hogy a konzultációs folyamatba be lesznek vonva az állampolgárok, a vallási közösségek, szakértők és különféle társadalmi rétegek vezetői.

Ortiz továbbá elmondta, hogy a konklúziók levonásának és az információfeldolgozásnak minél gyorsabban meg kell történnie, hogy azokat 2019 januárjában „különböző törvények és közpolitikák” megalkotásakor fel lehessen használni.

A választási kampány során AMLO változtatásokat javasolt a drogpolitikában és a hadsereg a kábítószer-kereskedelem ellen való bevetésének gyakorlatában, mivel a jelenleg alkalmazott politikáknak 2006-os elfogadásuk óta nem sikerült megakadályozniuk több mint kétszázezer ember meggyilkolását.

„Dekriminalizációt és igazság bizottságok felállítását fogjuk javasolni, és a szegénység kiváltó okait fogjuk célba venni” – nyilatkozta a témával kapcsolatban Olga Sánchez, aki várhatóan belügyminiszter lesz AMLO kormányában.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság