A chilei főváros üzemeltetői egyes utcai műalkotásainak tapintható változatait avatták fel kedden Santiago de Chilében. A „Manos a la pared” elnevezésű kezdeményezés célja, hogy az utcai falfestmények mindenki számára hozzáférhetővé váljanak.

Bár múzeumokban és galériákban már korábban is voltak ilyen, a látássérültek által is befogadható műalkotások, ez az első alkalom, amikor a chilei főváros street art műalkotások és utcai falfestmények akadálymentesített változatait készítette el.

A La Debutantét immáron a látássérültek is élvezhetik - Fotó: The Santiago Times

A látássérült emberek érintőpanelek és egy hangzó leírást lejátszó alkalmazás segítségével immáron hat, a város turisták által leginkább felkapott Barrio Lastarría negyedében található falfestményt élvezhetnek.

Az egyik, a híres chilei művész, Roberto Matta által készített „La Debutante” a Vizuális Művészetek Múzeumának bejáratánál tekinthető meg. A falfestmény egyik oldalánál egy tapintható táblát helyeztek el, amelyen a szürrealista műalkotás domború változata, valamint egy Braille-írásos leírás található.

A városrész több háztömbnyi területet ölel fel Santiago központja közelében, és olyan műalkotásoknak ad otthont, mint a Francisco Maturana által készített „El jugador del palín”, vagy a Javier Barriga által készített „Ganza”.

A Fogyatékkal Élők Második Országos Felmérése szerint Chilében a lakosság 16,7 százaléka, mintegy 2,8 millió ember látássérült vagy vak. Negyvenhárom százalékuknak súlyos vagy rendkívüli nehézséget okoz, hogy dioptriás szemüveg vagy kontaktlencse nélkül lássanak, ami akadályozza őket azon joguk gyakorlásában, hogy az ország kulturális tevékenységeinek többségéhez hozzáférjenek, megismerhessék azokat vagy részt vegyenek bennük.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság