Éppen most választották meg egy olyan ország főparancsnokának, ami egy kezelhetetlen kábítószer-háború csapdájában vergődik, ami valamivel több mint egy évtized alatt kétszázezernél is több ember életét követelte. Mexikó következő elnöke, Andrés Manuel López Obrador azonban kedden bejelentette, hogy nem tart igényt szoros védelemre, így kíván az emberek közelében maradni.

„Nem akarok testőröket, ami azt jelenti, hogy az emberek fogják gondomat viselni és megvédeni” – nyilatkozta újságíróknak López Obrador, közkeletű nevén AMLO, amikor Enrique Peña Nieto hivatalban lévő elnököt az átmenet megtárgyalására hívta.

AMLO nem kíván élni az elnöki kiváltságokkal - Fotó: Edgard Garrido/Reuters

A vasárnapi választásokon ellenfeleit legyőző hatvannégy éves baloldali történelmi kampánya során számos vállalást tett. Egyik ilyen ígérete egy olyan ember képét vetítette előre, aki Mexikó ötvenhárom millió szegénye érdekében fog kormányozni.

„Nem akarok testőrök gyűrűjében járkálni. Azt szeretném, ha ti viselnétek gondomat, azt szeretném, ha az emberek törődnének velem” – mondta AMLO egy Hidalgo állambeli nagygyűlésen még májusban.

José Antonio Crespo , a Mexikói Gazdasági és Oktatási Kutatóintézet politikai elemzője AMLO döntését „abszolút felelőtlenségnek” nevezte.

„Egy kissé demagóg, amikor ezt mondja: »Én éppen olyan vagyok, mint bárki más, nem részesülök kiváltságokban«, amikor ő nem csupán egy hétköznapi állampolgár, ő egy államfő” – fogalmazott Crespo az Associated Pressnek. „Az ország stabilitásának és törvényes rendjének jó része az ő biztonságától és egészségétől függ.”

AMLO más populista ígéretei között olyanok szerepelnek, mint:

  • Nem kíván beköltözni a Los Pinos névre keresztelt, a 19. században épült előkelő mexikóvárosi elnöki rezidenciába. „Nem fogok ilyen villában élni” – mondta nemrégiben Mexikóváros egyik szegény külvárosában tartott gyűlésen, és azt ígérte, hogy az épületet egy művészeti központtá alakíttatja „a mexikói embereknek”.
  • Az elnöki különgép eladása és annak megtiltása, hogy a legmagasabb rangú tisztviselők magánrepülőgépekkel és –helikopterekkel utazgassanak az országban. „Mindennek vége. (…) Nem lehet gazdag kormányunk és szegény lakosságunk” – mondta.
  • Az elnök és az általa Mexikó burocracía doradának (arany bürokrácia) nevezett réteg fizetésének csökkentése. „Fele annyit fogok keresni, mint Peña Nieto (…), és csökkenteni fogjuk a legfelsőbb szinteken lévők fizetéseit, hogy így emelhessük a legalul lévőkét” – ígérte AMLO. „A tanárok, az ápolók, az orvosok, a takarítók, a rendőrök, a katonák, a tengerészek (…) és a parasztok többet fognak keresni.”

AMLO ígéretei kedvező fogadtatásra találtak a kormányzó elitjük extravaganciája és korrupciója miatt dühös szavazók körében.

„Nagyon boldogok vagyunk” – mondta Lucero Robles mexikói festő, aki vasárnap az utcákon ünnepelte AMLO győzelmét. „De még boldogabbak leszünk, amikor [decemberben] megkapja az elnöki vállszalagot.”

Írta: Tom Phillips

Forrás: The Guardian

Fordította: Latin-Amerika Társaság