A családon belüli erőszak világszerte minden harmadik nőt érint, és most Latin-Amerikában tetoválóművészek segítenek abban, hogy az áldozatok megindulhassanak a gyógyulás útján.

A bolíviai Gamin Művészeti Stúdió egyike volt a „Matriarchátus” elnevezésű kampány elindítóinak, amelynek keretében ingyenesen készítenek tetoválásokat az erőszak áldozataivá vált nőknek. Ezzel szeretnének segíteni nekik abban, hogy a sebhelyeiktől megszabadulva elkerüljék, hogy ítélkezzenek felettük vagy diszkriminálják őket.

A tetoválások eltüntetik az erőszak nyomait - Fotó: EFE

„Szeretnék elérni minden olyan nőt, akik párkapcsolatukban vagy a családjukban erőszakot szenvedtek el, és emiatt a közösség kirekeszti őket, vagy nem kapnak megfelelő orvosi ellátást. Ha megbíznak bennünk, akkor eltüntetjük a sebhelyeiket, és ezzel ki tudnak szakadni az ördögi körből, vagy csak egyszerűen maguk mögött tudják hagyni a múltat” – mondta Paola Santander tetoválóművész, aki maga is erőszak áldozata volt.

A hosszadalmas tetováló munkák gyakran egyfajta terápiaként is szolgálnak a bántalmazott nőknek, akik ilyenkor biztonságos környezetben mondhatják el a történeteiket.

Az EFE hírügynökségnek adott interjújában Santander mesélt olyan vágási és égési sérülésekről, amelyeket a nők családi veszekedések során erőszakos exférjüktől vagy partnerüktől szereztek.

„Nem arról van szó, hogy eltörlünk mindent kárt, amit okoztak, de megszüntetünk egy sebhelyet, elfedjük azt, és amikor a nő arra helyre pillant, ahol a sebhely volt, ott valami olyat lát, ami jókedvre deríti” – mondja.

„Azt szeretnénk, ha mindenki vissza tudna illeszkedni a társadalomba, és találna munkát – amelyben néha a sebhely megakadályozza –, és így nem érné diszkrimináció.”

Az erőszak áldozatává vált huszonnégy éves Doris új virágos tetoválása lehetővé teszi számára, hogy énjének egy fájdalmas része eltűnjön. Négyéves korában nagymamája szándékosan leöntötte egy fazék forró vízzel, ami heget hagyott a lábán.

„Így vagy úgy, de segít felejteni, mert amikor a tetoválás eltakarja, akkor onnantól kezdve nem az jut az eszedbe, hogy ez egy olyan kereszt, amit egész életedben cipelned kell” – mondta Doris.

„El szeretnék takarni egy olyan sebhelyet, ami zavar, amikor nyitott cipőt viselek vagy elmegyek az uszodába; csúnya, és nem szeretném, ha mindenki bámulna, és azt kérdezné, hogy mi történt.”

Hasonló kezdeményezések kontinensszerte más országokban, Brazíliában, Argentínában és az Egyesült Államokban is indultak.

Santander ezt mondta: „Ez nem olyasmi, amit egyedül meg tudunk oldani, de szeretnénk egy mákszemnyivel hozzájárulni ahhoz, hogy az emberek átgondolják a dolgokat, és több ehhez hasonló kezdeményezés induljon.”

A Matriarchátus mozgalom május 27-én kezdődött, és augusztusig tart majd.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság