Diego Rivera mexikói festő egyik képét a New York-i Christie’s aukciós ház rekord áron, 9,76 millió dollárért adta el. Ez eddig a legtöbb pénz, amit latin-amerikai műalkotásért árverésen kifizettek.

A csúcstartó eddig Frida Kahlo egyik munkája volt, akivel Riverának több évtizeden át tartó viharos kapcsolata volt. Kahlo Két meztelen az erdőben című képét 2016-ban nyolcmillió dollárért adták el.

Soha ennyi pénzért még nem kelt el latin-amerikai műalkotás árverésen - Fotó: EPA

A vetélytársak című Rivera-festményt telefonon licitáló anonim gyűjtő vette meg. A festmény a néhai amerikai milliárdos, David Rockefeller magán műgyűjteményének rekorddöntögető kiárusítása keretében került eladásra. A gyűjtemény eladása a legtöbb pénzt hozó árverés, aminek darabjai egyetlen tulajdonos gyűjteményéből kerülnek ki.

Az élénk színekkel megfestett kép két kúp alakú kalapot viselő férfit ábrázol, akik egy hagyományos mexikói ünnepen vesznek részt. A festményt eredetileg David Rockefeller anyja, Abby Rockefeller rendelte meg a magángyűjteménye számára.

1941-ben Davidnek és feleségének, Peggynek ajándékozta, akik tekintélyes helyre, a Maine állambeli Seal Harborban lévő otthonuk nappalijának falára akasztották ki.

Rivera egy másik munkája, a Tánc Tehuantepecben tartja a valaha volt legtöbb pénzért elkelt latin-amerikai festmény rekordját, ám azt nem árverésen értékesítették.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság