A Kaliforniai-öböl felső részének védett területét 45 százalékkal megnövelték, hogy így próbálják megóvni a veszélyeztetett kaliforniai disznódelfineket, más néven vaquitákat. Rafael Pacchiano Alemán mexikói környezetvédelmi államtitkár a napokban bejelentette, hogy a vaquita rezervátum immáron 1.841 négyzetkilométert foglal magában.

A lépésre azután került sor, hogy a Vaquiták Megóvásának Nemzetközi Bizottsága (CIRVA) ezt kérte, mivel dokumentáltak olyan észleléseket, amelyek kívül estek a korábbi védett területen.

Egyes becslések szerint már csak tizenkét példányuk él a természetben - Fotó: Greenpeace/Marcelo Otero/mongabay.com

A legkisebb tengeri emlősöknek számító vaquiták a legnagyobb számban az öböl felső részének nyugati felében, San Felipénél fordulnak elő.

Biológiai Sokféleség Központ mexikói képviselője üdvözölte a védett terület megnövelésének hírét, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy erre nem már sok évvel ezelőtt került sor.

Alejandro Olivera elmondta, hogy ismert tény volt, hogy a 2005-ben létrehozott első védett terület nem fedte le a vaquiták teljes élőhelyét. „Ahogyan ez a mostani sem” – tette hozzá.

Valójában, mondta, a vaquiták megmentéséhez az élőhelyükön meg kellene szüntetni az eresztőhálós halászatot, és felszámolni a totoaba hal úszóhólyagjának kereskedelmét, ami drága csemegének számít Ázsiában, és jövedelmező üzlet mind a halászoknak, mind pedig a szervezett bűnözésnek.

Miközben tisztviselők mintegy harmincra teszik a megmaradt vadon élő vaquiták számát, az Elefánt Akciócsoport (EAL) környezetvédő szervezet a múlt hónapban arról számolt be, hogy szerintük csak körülbelül egy tucat példány maradt belőlük.

Forrás: Mexico News Daily

Fordította: Latin-Amerika Társaság