Három új digitális kölcsönzőponttal is bővült a santiagói Bibliometro eddig húsz helyszínből álló hálózata, amelyből 1996-os megalapítása óta több mint ötmillió könyvet kölcsönzött ki több mint 55 ezer aktív felhasználó.

A 6-os metróvonal Inés de Suárez, Nuñoa és Cerrillos állomásain telepítettek új, önkiszolgáló módon működő könyvkölcsönző automatákat. A frissen átadott kölcsönzőpontokon már QR-kód segítségével immáron digitálisan is le lehet tölteni könyveket telefonokra vagy táblagépekre.

Immáron digitálisan is lehet könyvet kölcsönözni a chilei metróban - Fotó: The Santiago Times

Ez lehetővé teszi, hogy a felhasználók ugyanolyan könnyedén jussanak hozzá könyvekhez, ahogyan üdítőt, kávét vagy édességet vásárolnak egy automatából.

Minden gép esetében tizenhat címből lehet választani, amelyek mindegyikéből tíz-tíz példány áll rendelkezésre, amelyeket a megrendelések alapján pótolnak.

A szolgáltatás igénybevételéhez a használóknak regisztrálniuk kell magukat, ami után legfeljebb hét könyvet kölcsönözhetnek tizennégy, meghosszabbítható napra bármelyik Bibliometro-pontnál.

„Ezzel a három ponttal igyekszünk még jobban megkönnyíteni, hogy az emberek könyvhöz jussanak és olvassanak. És ahogyan az új 6-os metró is új utasokat szállít és új helyeket köt össze, a mi szolgáltatásunk is lehetővé teszi, hogy minél több ember kerüljön kapcsolatba az olvasással, a kultúrával és a szórakozással” – mondta Gonzalo Oyarzún, az Országos Közkönyvtárak Igazgatóságának igazgatóhelyettese.

Csak 2017-ben több mint háromszázezer szöveget kölcsönöztek ki belőle, amivel a Santiagói Könyvtár mellett az ország legnépszerűbb könyvtárának számít.

A Bibliometróban elérhető címek között nagy számban vannak ifjúsági kötetek, kötelező olvasmányok, chilei és külföldi regények. A könyvállomány főleg a kikapcsolódást célozza, mert a projekt legfőbb missziója az, hogy megismertesse az olvasás örömét az egyébként nem olvasó emberekkel. Ezért sok ismert hazai és külföldi szerző könyveit kínálja.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság