Costa Rica-i tudósok elkészültek az első közép-amerikai műholddal, amit egy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó projekt keretében fognak fellőni az űrbe.

Az egyik leghíresebb Costa Rica-i vulkán után Irazú Projektnek elnevezett projekt keretében megépített műhold immáron készen áll arra, hogy a japán Kyutech Technológiai Intézetbe szállítsák, ahol repülési teszteknek vetik alá, mielőtt 2018-ban fellőnék a világűrbe.

alt

Készítői szerint történelmi pillanat Közép-Amerika számára az első műhold elkészülte - Fotó: Ezequiel Becerra/AFP

Az eszköz a Közép-amerikai Repüléstani és Űregyesület (ACAE) és a Costa Rica-i Technológiai Intézet (TEC) közös munkája volt, és elkészültét egy sajtótájékoztatón jelentették be a napokban.

„Ez történelmi nap Costa Rica és Közép-Amerika számára” – jelentette ki az ACAE elnöke, Carlos Alvarado. „A békéért és a világ fejlődéséért szeretnénk űrtechnológiát fejleszteni.”

A TEC négy mérnöke tesztelte a műhold rendszereit és szerkezetét a MOOG Medical által rendelkezésükre bocsátott San Josétól nyugatra található El Coyol Ipari Parkban.

„Miután a műhold megérkezik a Kyutech Intézetbe, olyan teszteknek fogják alávetni, amelyekkel a szélsőséges környezetet, illetve a Föld körüli pályát fogják szimulálni olyan realisztikusan, amennyire csak lehetséges, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy az eszköz megfelelően fog működni a világűrben” – mondta Luis Diego Monge projektigazgató.

A CubeSat1U műholdat azért alkották meg, hogy segítsen a Costa Rica-i tudósoknak információkat gyűjteni az ország a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó törekvéseinek eredményeiről.

Az eszköz összeköttetésben lesz a TEC az északi San Carlos tartományban lévő állomásával. A fák növekedését figyelő érzékelők antennával jelet küldenek a műholdnak naponta kétszer, amikor az elhalad Costa Rica fölött.

Forrás: The Tico Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság