A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők egykori lázadói két hónappal ezelőtt megalapították első településüket a déli Caqueta megye hegyvölgyes vidékén.

La Montanitában, amit ma a FARC déli tömbjének egyik gerillaharcosa után Héctor Ramírez Zónának neveznek, mintegy kétszáz egykori harcos telepedett le, és hozott létre szocialista falut, miután a FARC és a kolumbiai kormány által 2016 novemberében aláírt békemegállapodás értelmében leadták a fegyvereiket.

A szocialista falu közösen gazdálkodik a forrásokkal - Fotó: Reuters

Körülbelül hatvan házat húztak fel betonból és gipszkartonból, kollektív munkaterveket dolgoztak ki, és egy olyan méltányos gazdaságot alakítottak ki, amelyben minden helyi forráson osztozik a közösség.

Bár ezek az otthonok egyszerű házak, de tiszták és méltóságteljesek, sokkal jobbak egyes városi hajlékoknál, amelyeket az emberek törmelékből építettek. Itt minden épületben van vezetékes víz és áram. Az El Tiempo beszámolója szerint vannak, akik még Directtv antennát is felszereltek.

A leszerelt FARC-tagok összedobták a kormánytól kapott összesen valamivel több mint 675 ezer dollárra rúgó segélyüket, így a faluban már van pékség, étterem, könyvtár, futballpálya és nyolc hektárnyi ananász-, banán- és maniókaültetvény.

„Létrehoztunk egy alapot, amelybe mindannyian betettünk egymillió pesót, és ebből indítottuk be ezeket a kis kollektív projekteket” – magyarázta Ximena Narvaez, a Visszailleszkedési Területi Tanács képviselője.

Azt is elmondta, hogy a közösség „kollektívan dolgozik, mindenkinek megvan a maga feladata”, és hozzátette, hogy a pékség és az étterem vezetőit egy közgyűlésen választották meg. „A vállalkozások által megtermelt profit a közösségé, hogy abból fedezzük a szükségleteinket.”

A havi huszonegy dolláros segélyt, amit minden gerilla kap a kormánytól, visszaforgatják a közösségbe, és ebből biztosítják a szükséges tisztítószereket és a ruházatot.

Az egykori harcosok a falujukat egyúttal turistacélponttá is változtatták, amivel az a céljuk, hogy tájékoztassák az embereket a reintegrációs folyamatról, valamint egészséges ételekkel vendégeljék meg őket a helyi étteremben. „Már kialakult a heti rendszer” – mondta a turizmus szervezésével megbízott egyik vezető.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság