Növekszik az éhezés hat latin-amerikai országban, és mintegy 42,5 millió ember szenved hiányt élelmiszerekben, derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) és a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) szerdán nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Az éhezés kezelésében végbement több évtizedes haladás után 2016-ban hatszázalékos növekedést regisztráltak Latin-Amerikában, ami újabb 2,4 millió főt jelent, áll az Élelmiszer-biztonság és Táplálkozás Latin-Amerikában és a Karib-térségben 2017 című dokumentumban.

Az alultápláltság és az elhízás ma már egymás mellett van jelen - Fotó: Reuters

Ha ez a tendencia nem fordul meg időben, akkor „a régió nagyon nehezen fogja elélni a fenntartható fejlődés 2-es számú célját, az éhezés és az alultápláltság 2030-ig való megszüntetését” – mondta Julio Berdegué, a FAO regionális képviselője a dokumentum bemutatásakor.

Ugyanakkor az alultápláltság immáron növekvő túlsúlyossággal és elhízással is párosul, ami legfőképpen a nőket, illetve a gyerekeket érinti.

„Ma már nem nehéz olyan háztartásokat találni, amelyekben egy alultáplált gyermek és egy túlsúlyos anya, vagy egy olyan súlyosan alultáplált vagy túlsúlyos gyermek él, akinek vitamin- és ásványianyag-hiánya van” – mondta a PAHO igazgatója, Carissa F. Étienne egy sajtótájékoztatón Santiago de Chilében.

„A túlzottan feldolgozott termékek fogyasztása közvetlenül hozzájárul a túlsúlyosság és az elhízás, valamint más, nem fertőző betegségek megjelenéséhez” – tette hozzá. „Ez egy olyan terület, amelyben országos szinten fokoznunk kell az erőfeszítéseinket, hogy hozzásegítsük az embereket az egészséges élelmiszerekhez.”

Haitin a legnagyobb az éhezők aránya a térségben, megdöbbentő módon a lakosság 47 százaléka szenved alultápláltságban, ami körülbelül ötmillió embert, vagy a teljes karibi régióban élő alultáplált népesség kétharmadát jelenti.

A becslések szerint azonban Brazíliában, Kubában és Uruguayban a lakosság kevesebb mint 2,5 százaléka alultáplált, míg Argentínában, Barbadoson, Chilében, Mexikóban és Trinidad és Tobagón is öt százalék alatt van az alultáplált emberek aránya.

Egy másik szerdán kiadott tanulmány azt állapította meg, hogy az elhízott gyerekek és tizenévesek száma világszerte megtízszereződött az elmúlt negyven évben, és a számuk emelkedése gyorsul az alacsony és közepes jövedelmű országokban, különösen Ázsiában.

„A kelet-ázsiai és latin-amerikai és karibi tapasztalat azt mutatja, hogy a soványságból a túlsúlyosságba és elhízásba való átmenet gyors lehet” – áll az Imperial College London és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanulmányában.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság