Az ír posta bélyeget ad ki Ernesto Che Guevara halálának 50. évfordulója emlékére. A bélyeget a forradalmi vezetőről készült ikonikus 1960-as fénykép ihlette, amit Jim Fitzpatrick ír művész interpretált, és ami egy eurót fog érni.

A Joe magazin cikke szerint az An Post 2017-ben egy bélyegprogramot indított, hogy különféle dolgokról, mások mellett például a női rögbi világkupáról, a szántó bajnokságokról és a néhai ír miniszterelnökről, Jack Lynchről emlékezzen meg.

Che-vel kapcsolatban leginkább az internacionalizmusát szokták kiemelni, ami megmutatkozott a kubai forradalomban játszott vezető szerepében is.

Az argentin születésű Che egy középosztálybeli családban látta meg a napvilágot, később orvosnak tanult, de egy Latin-Amerikában tett körútja után gyorsan forradalmárrá és kommunistává vált.

Szemtanúja volt a parasztok, munkások és a szegények helyzetének a térségben, különösen Guatemalában, ahol éppen ott tartózkodott, amikor puccsal megdöntötték Jacobo Árbenz demokratikusan megválasztott baloldali elnököt, amely élmény meghatározta forradalmi útját.

Az argentin orvos végül Mexikóvárosban találkozott Fidel Castróval. Barátságot kötöttek egymással, és vállvetve harcoltak az Egyesült Államok támogatását élvező Batista-diktatúrát megdöntő kubai gerillaháborúban.

Che szenvedélyes harcos volt, ami a parancsnoki rangig emelte, és fontos szerepet játszott a kubai forradalom győzelmében azzal, hogy ő vezette a Santa Claránál döntő csatát vívó hadoszlopot.

A forradalom győzelme után gazdasági miniszter lett, és ő felügyelte a szigetországban lefolytatott földreformot.

A bolíviai hadsereg végezte ki egy La Higuera nevű faluban 1967. október 9-én, miután gerillamozgalmat szervezett a dél-amerikai országban.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság