A találmány egy olyan biopolimer[i], ami több hónapig megőrzi a tápanyagban gazdag vizet, új lehetőségeket nyitva ezzel a sivatagi vagy más esőhiányos területeken való gazdálkodás előtt.

Rafael Ríos Trejo mérnök fejlesztését jelenleg cége, a Dos Ríos a Monterrey Technológiai és Felsőoktatási Intézettel (ITESM) és a Chapingói Autonóm Egyetemmel (UACh) közösen teszteli és hozza kereskedelmi forgalomba.

Egyiptomban is sikeresen termesztenek növényeket (a képen) a mexikói találmány segítségével - Fotó: MND

A találmánnyal Ríos 2014-ben elnyerte a Vállalkozók Díját Mexikóban, és azóta a Mexikó – Egyesült Államok Alapítvány a Tudományért (Fumec) is támogatásban is részesítette.

Ríos cége a találmány révén sikeresen termesztett növényeket több mint ezer hektáros sivatagos területen, nemcsak Mexikóban, de Egyiptomban, az Egyesült Arab Emírségekben és Chilében is.

Hogy csapdába ejtse a vizet egy polimerben, Ríos biodízel-hulladék, metán és széndioxid keverékét használja. A polimer ezt követően hónapokig képes táplálni a növényeket, függetlenül attól, hogy esik eső vagy sem.

„Újra tudunk erdősíteni területeket ennek a polimernek a segítségével, ami az úgynevezett Szilárd Esőhöz hasonló” – nyilatkozta a vállalat külkapcsolatért felelős igazgatója a La Crónica de Hoy újságnak. Egy másik mexikói találmány, a Szilárd Eső egy olyan rendszer, amellyel megszilárdított vizet helyeznek el a termőföldeken.

Víctor Jiménez a polimer használatát a csöpögtetéses öntözéshez hasonlította, de ebben az esetben a víz egy zsákban gyűlik össze a növény alatt. Ezzel az eljárással, mondta, az összes víz felhasználásra kerül, míg a csöpögtetéses öntözés során annak 90 százaléka elveszik.

„A különbség a mi termékünk és a Szilárd Eső néven ismert találmány között az, hogy a miénk organikus, (…) míg mások kőolajat és lúgot használnak. A mi termékünk nem károsítja a földet vagy a növényeket, és már az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság jóváhagyását is elnyertük vele” – folytatta.

Ami egykoron sikeres laboratóriumi termék volt, most biztató eredményeket mutat a terepen is. Tizennyolc hónap után afrikai és ázsiai sivatagos területeken létrehozott gazdaságok elkezdenek olajbogyót teremni.

Az Egyesült Arab Emírségek és Chile szélsőséges sivatagaiban a Dos Ríos sikeresen termesztett gyümölcsöket és növesztett fákat, amelyek értékes faanyagul szolgálnak.

Most a mexikói cég újra otthon kísérletezik szezonális növények termesztésével Durango és Sonora államokban.

„A prioritásunk, hogy a jövőben ne problémaként, hanem a megoldás részeként tekintsünk az üvegházhatású gázokra, amihez befektetésekre, támogatásokra és innovatív gondolkodásmódra van szükségünk, és alkalmazkodnunk kell az új technológiákhoz” – mondta Ríos.

Ezen cél érdekében a vállalat egy biotechnológiai kutatás-fejlesztési központot épít Durangóban.

Forrás: La Crónica de Hoy/Mexico Daily News

Fordította: Latin-Amerika Társaság


[i] A polimerek olyan kémiai vegyületek, amelyek nagyszámú, egy vagy többfajta, azonos típusú atomcsoportból épülnek fel.