Megbocsátható, ha valakinek Haitiről egyből a katasztrófák jutnak az eszébe: amikor az ország szóba kerül, az rendszerint olyan szavak kíséretében történik, mint a „földrengés”, „hurrikán”, „politikai káosz” és „kolera”.

2016 októberében a Matthew hurrikán 146 kilométer per órás széllökésekkel söpört végig országunk déli részén, súlyos pusztítást hagyva maga után. Most megint a Karib-térség hat hónapos hurrikánszezonjában járunk. A haiti Pénzügyminisztérium becslése szerint minden egyes katasztrófa 2,2 százalékot vesz el Haiti GDP-jéből, és az itteni emberek szorongva tekintenek a jövőbe.

Haitin igyekeznek jobban felkészülni a jövőbeli természeti csapásokra - Fotó: Thomas Lohnes/Christian Aid

Bár a szenvedés és a félelem régóta Haiti történetének része, én látok reménykedésre okot adó történeteket is. Amikor a Matthew hurrikán pusztítása után délen jártam rengeteg tövestől kicsavart fát láttam, és amelyek még álltak, azokon sem volt egyetlen levél sem. A legutóbbi ott jártamkor azonban feltűnt, hogy milyen zöld lett újra terület: ez reménnyel töltött el, noha törékeny reménnyel.

Miközben folyamatosan küzdünk, még mindig nagyon sok a tennivaló ahhoz, hogy talpra állítsuk Haitit. A Matthew hurrikán körülbelül 2,5 milliárd dollárnyi kárt okozott, és a segélyek, amiket kaptunk ennek mindössze tíz százalékát fedezték. Ma 35 ezer háztartásnak (mindegyikben körülbelül hét személy van) van szüksége hajlékra, sokan közülük iskolába zsúfolva vagy családtagoknál élnek. Bár a haitiak között erős szolidaritás, sokan szeretnének végre saját otthonban élni.

Közben az éghajlatváltozás hatásai is egyre érezhetőbbek, és a jelentős időjárási események valószínűsége nő: szakértők szerint öt-hét ilyen eseményre lehet számítani 2017 júniusa és novembere között.

Miközben az enyémhez hasonló civil szervezetek itt vannak és igyekeznek segíteni, vízszűrőket osztanak és tetőket javítanak, a fókusz most a felkészülésen és az oktatáson van, hogy csökkenteni lehessen a potenciális károkat. A tervezés kulcsfontosságú: tavaly azt jósolták, hogy a Matthew-nak több ezer halálos áldozata lehet majd, de a helyi hatóságok megfelelő felkészülésével ezt a számot sikerült 546-ra szorítani.

Haiti nem szeretne a segélyektől függeni; az itteni emberek szeretnének megállni a saját lábukon. A Christian Aid és helyi partnere, a KORAL ezért igyekszik megerősíteni a közösségeket, hogy többet tudjanak tenni magukért. A Matthew hurrikán után ezek a szervezetek pénzbeli támogatásokat adtak, hogy a helyiek kisvállalkozásokat indíthassanak és működtethessenek, és gondoskodjanak magukról.

Ellátták a gazdákat olyan vetőmagokkal, amelyeknek kevésbé ártanak a nedves körülmények: banánnal, édesburgonyával és különböző babfajtákkal. Ennek nagy hasznát láttuk az idén áprilisi és májusi erős esőzésekkor és áradásokkor, amikor a növények ellenálltak az özönvízszerű esőzéseknek.

Sok haiti számára a Matthew volt az első nagyobb időjárási esemény, amit áléltek, és nem tudták, hogy mit tegyenek. Beszéltem egy nővel a part mentén lévő Arcahaie városában, aki közel lakik a tengerparthoz. Őt már a vihar előtt riasztották, de frissítő szellőt és nyugodt tengert tapasztalva nem hitt a figyelmeztetéseknek. Néhány órával később azonban a szél és az eső felerősödött, és egy csónakkal kellett őt kimenteni. Elmondta nekem, hogy soha nem fogja még egyszer ezt a hibát elkövetni.

A Christian Aid és partnereink együttműködnek a helyi polgármesterekkel a haiti katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztésében, így el tudják dönteni, hogy ki a felelős egy vészhelyzet esetén, és kitelepítési terveket készítenek. Ebbe beletartozik a menedékhelyek kijelölése, és az arról való megbizonyosodás, hogy az képes kezelni az emberek beáramlását: például biztonságos teteje van-e, vannak-e benne megfelelő mellékhelyiségek, tiszta víz és elegendő hely a férfiaknak és a nőknek, úgy, hogy nem sérül a méltóságuk.

Ez a munka jelenleg is folyik. Számos rendszer van, ami segít bennünket a felkészülésben, de a katasztrófák viszonylagos elkerülhetetlensége – az emberi és anyagi források hiánya – azt jelenti, hogy még mindig milliók lehetnek veszélyben.

Haiti nem szeretne a segélyektől függeni, de még nem értük el ezt a szintet. A Christian Aid biztatja a kormány biztosítson több forrást a katasztrófahelyzetekre, és fogadjon el katasztrófavédelmi törvényeket a megelőzés, a felkészülés, a reagálás és a helyreállítás sikeressége érdekében. Javulást tapasztalunk a kormányzati átláthatóságban, és azt reméljük, hogy egy jó katasztrófa kölcsön ezt tovább javítaná, és így sikerülhet úgy felhasználni a forrásokat, hogy abból minden Haiti lakos profitáljon.

Miközben a világ katasztrófáktól sújtott területnek látja Haitit, ennél ez az ország sokkal több. Ez a világ a klímaváltozás szempontjából ötödik legkiszolgáltatottabb országa, de az éghajlat lehetőségeket is hordoz magában: a nap és a szél megújuló energiát tud termelni, ami potenciálisan befektetéseket és gazdasági növekedést hozhat.

2017 júniusában került sor az első éves Haiti Technológiai Találkozót, amelyen olyan vállalatok, mint a Google és az Airbnb képviselői beszéltek az innovációról és a fenntarthatóságról. A rendezvényt Haiti egyik legszebb tengerparti üdülőhelyén tartották, és ennek keretében a haiti kultúrát, zenét és konyhát is ünnepelték. Haitinek számos egyedülálló strandja és változatos, ízletes ételei vannak. És bár az emberek lehet, hogy szegények, de rendkívül vendégszeretőek.

Igen, Haiti egy problémákkal küszködő ország, de ezek között a problémák között olyan emberek történetei vannak, akik előretekintenek, rugalmassá válnak és készülnek: emberek, akik biztosítani szeretnék, hogy amikor csapás éri őket, akkor meglegyenek a feltételek a talpra álláshoz.

Írta: Prospery Raymond, a Christian Aid igazgatója Haitin és a Dominikai Köztársaságban

Forrás: Latin America Bureau

Fordította: Latin-Amerika Társaság