Egy új, ingyenesen letölthető videojáték, „A végső határ” (La última frontera) jelent meg számos chilei középiskolában, hogy bevezesse a diákokat a mapucse nép történelmébe.

„Ezek az új technológiák lehetőséget adnak számunkra, hogy tapasztalaton alapuló aktív tanulást tegyünk elérhetővé, amellyel a diákok „gyakorlat közben” sajátítják el az ismereteket, tárják fel az okokat és következményeket, miközben interakcióba kerülnek ezzel a szimulációval” – mondta David Caloguerea, a projekt igazgatója.

A játék segít az élményszerűbb ismeretszerzésben - Kép: A játék kezdőlapja

A projektet a Finis Terrae Egyetem, a Conicyt Explora Programmmal és a Pitruf Game fejlesztési vállalattal együtt alkotta meg.

A videojáték a mapucsék és a Biobío határfolyó mentén élő spanyol gyarmatosítók elsősorban 18. századi életét helyezi középpontba.

A diákok a virtuális térben belebújhatnak egy spanyol telepes vagy egy mapucse fiatal bőrébe, így átélhetik és összehasonlíthatják a két valóságot.

Ők irányíthatják és építhetik a telepeket, a kereskedelmi útvonalakat, de konfliktusokat is meg kell oldaniuk, diplomáciával vagy háborúval. A játék hét küldetést tartalmaz:

  1. Újból benépesíteni az Araucanía térséget, és elfoglalni ősi településeket;
  2. Biztosítani a mapucse közösség boldogságát azzal, hogy megértjük a földdel való kapcsolatukat;
  3. Segíteni egy csapat katonának túlélni Araucanía térség határán;
  4. Spanyol foglyok szabadon bocsátásáról tárgyalni;
  5. Elkerülni az erőszak alkalmazását egy mapucse felkelés megoldásakor;
  6. Megtapasztalni, hogy milyen az élete egy mapucse férfi és egy spanyol nő fiának;
  7. Elnyerni a spanyol telepesek és a mapucse emberek tiszteletét a parlamentben.

„Ez a videojáték bemutatja a terület interkulturális érintkezésének fő dinamikáját és jellegzetességeit, valamint annak különböző lépéseit” – mondta a Finis Terrae Történelem Tanszékének vezetője, Macarena Sánchez. Az ilyen dinamikák „hozzájárultak egy olyan határ menti társadalom kialakulásához, amelynek következményei még ma is láthatók” – tette hozzá.

A híres chilei énekesnő, Manuel García – aki egyúttal az ország őslakos közösségeinek ismert szószólója is – készítette a videojáték zenéjét modern eszközökkel, hogy ezzel is növelje a népszerűségét a közönség körében.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság