Pénteken került a mozikba Ecuadorban az első szinte teljesen kicsva nyelven és őslakos színészekkel készült film, amely a földjüket védő parasztokról szól.

A „Killa: Az ellenállás útja” című alkotás azokat az igazságtalanságokat mutatja be, amelyeket azoknak az embereknek kellett elszenvedniük, akik szembeszálltak a földjeiket illegálisan elfoglaló bányavállalattal, illetve harcukat a közösség természeti erőforrásainak visszaszerzéséért.

Ez az első kicsva nyelven készült alkotás - Fotó: Killa trailer

A Killa (ami kicsvául azt jelenti, hogy „hold”) gyártása 2012-ben kezdődött, és a fővárostól, Quitótól északra lévő andoki Imbabura tartományban forgatták.

„A fő cél azoknak az önkényes cselekedeteknek az elítélése, amelyek akkor következnek be, amikor vállalatok ásványkincseket vagy olajat találnak őslakos területeken és nem egyeztetnek azok kitermeléséről” – mondta Alberto Muenala őslakos filmrendező.

Muenala elmondta, hogy reményei szerint a projekt ösztönözni fogja Ecuador különböző őslakos közösségeihez és nemzetiségeihez tartozó producerek egy új generációját, hogy hasonló filmeket finanszírozzanak.

A Killa olyan témákat vet fel, mint az őslakos népek világnézete és a természettel való kapcsolatuk, az őslakosok és a fehérek keveredése a gyarmati időszakban, és más, a mindennapi életükkel kapcsolatos dolgok.

A filmben van egy szerelmi szál is egy őslakos fotós és mesztic barátnője között. A lány egy befolyásos tisztviselő lánya, aki engedélyezi a kitermelést a bányavállalat számára. A férfinek el kell döntenie, hogy nyilvánosságra hoz-e kompromittáló fényképeket, amelyek kedvezőek lehetnek a közössége számára, de tönkretehetik a kapcsolatát.

Az ecuadori bemutató után a filmet számos nemzetközi filmfesztiválon is vetíteni fogják. Az alkotás 170 ezer dollárból készült, és támogatta az ecuadori Kulturális Minisztérium és a Nemzeti Mozgókép Tanács is.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság