Sok neve volt – és sokoldalú volt. Haydée Tamara Bunkeként született, gerillaként titokban Laura Gutiérrez Bauer néven harcolt, a családja pedig Itának becézte – de mindezeken túl leginkább csak úgy ismeri a világ, mint Tania, a gerilla.

Tania, a kelet-német forradalmár és kém, akinek kommunista családja a nácik előretörésével Argentínába menekült, volt az egyetlen nő Che Guevara által vezetett 1966-67-es bolíviai felkelés marxista gerillái között. A CIA által kiképzett bolíviai gerillavadász katonák ölték meg 1967. augusztus 31-én. Mozgalmas életét most egy új dokumentumfilm mutatja be, amelynek premierje ezen a héten volt Bolíviában.

Tania alias Tamara Bunke volt az egyetlen nő Che bolíviai akciójában - Fotó: WikiMedia Commons

A Froilan González és Adys Cupull történészek által írt „La Historia de Ita” – „Ita története”– végigköveti az életét onnantól kezdve, hogy először csatlakozott a kubai forradalomhoz, a gerillaként és kémként töltött utolsó bolíviai napjaiig.

„Azzal vádolták, hogy Che szeretője volt, és azért követte őt, mert szerelmes volt belé. Egy dolog valakit az eszméi miatt követni, és más dolog szerelemből” – mondta González az elterjedt pletykáról, miszerint romantikus szálak fűzték volna Che-hez.

{youtube}SNqlOGALNaA{/youtube}

„Nagyon gazdag és intenzív élete volt, fiatalon Németországba utazott, ahol politikailag elkötelezetté vált, ami kialakította ideológiai alapjait” – tette hozzá. „Amikor Kubába érkezett, politikailag aktív lett. (…) Ekkor választották ki az argentin-német nőt, hogy részt vegyen abban Bolíviában létrehozandó gerillacsoportban, amit Che Guevara vezet majd.”

A dokumentumfilm premierje pénteken La Pazban volt, de be fogják mutatni Santa Cruzban és Cochabambában is. A hónap végén a film eljut Buenos Airesbe, a néhai forradalmár szülőhelyére is.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság