Az argentin sajtóban megjelent szenzációs hír szerint az argentin kormányzat egy kémet állított rá a Barcelona klasszis labdarúgójára, Lionel Messire.

A La Nación argentin napilap értesülése szerint a csak „G-ügynöknek” nevezett kormányzati ügynök titokban megfigyelte Messit, és rajta tartotta a szemét a pénzügyein, miután tavaly áprilisban kiderült, hogy érintett a Panama iratokként elhíresült ügyben.

Messi ártatlannak tartja magát - Fotó: Getty Images

A panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodától kikerült több mint 11 millió dokumentum megmutatta, hogy a világ minden tájáról származó gazdagok és hatalmasságok hogyan rejtik el offshore adóparadicsomokban bejegyzett cégekben a vagyonukat, hogy elkerüljék az adófizetést.

Az ügy napvilágra kerülése után Argentína elnöke, Mauricio Macri megígérte, hogy le fog sújtani minden olyan állampolgárra, aki érintett az adóelkerülésben.

Az argentin állampolgár Messit 2016-ban egy barcelonai bíróság bűnösnek találta három rendbeli adócsalásban, amiért 4,1 millió eurót nem fizetett be a spanyol adóhatóságoknak 2007 és 2009 között.

Ennek nyomán őt és az apját, Jorge Messit 21 hónap börtönbüntetésre, valamint 3,5 millió euró bírság megfizetésére kötelezték, amiért belize-i és uruguayi adóparadicsomokat használtak fel a fényképek jogdíjaiból származó bevételek elrejtésére.

A két férfi tagadta bűnösségét, és fellebbeztek a Spanyol Legfelsőbb Bírósághoz, hogy törölje el a felfüggesztett börtönbüntetésüket.

A fellebbezésről a hét folyamán fognak dönteni.

Forrás: Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság