A világ legtöbb országában a szexmunkásokat üldözik a rendőrök. A sandinisták által vezetett Nicaraguában szexmunkások léptek a rendőrök helyére.

Idén januárban mutatták be Florence Jaugey francia filmrendező dokumentumfilmjét, a Nicaragua Napraforgóit, ami egy olyan szexmunkás szervezetről szól, ami közvetítőként léphet fel a szocialista kormány nevében. Mostanra a film nagy népszerűségre tett szert Latin-Amerika szerte, ami a világ egyik legveszélyesebb térségének számít a szexmunkások számára.

A szexmunkásoknak hivatalos engedélyük van közvetítőként fellépni - Fotó: Reuters

„Meg szerettük volna mutatni, hogy nem olyanok vagyunk, amilyennek az emberek gondolnak minket” – nyilatkozta a film egyik szereplője, María Elena Davila az El Nuevo Diariónak. „Cselekedni képes nők vagyunk, akik védik a jogaikat, és hozzájárulnak az igazságossághoz az országunkban. Ez a dokumentumfilm a mi történetünket meséli el.”

A Nicaraguai Napraforgók 2009-ben kezdtek el szerveződni a közösségeiken belüli diszkrimináció és erőszak ellen. Közösségeik bizalmát szerették volna elnyerni, hogy tömegtámogatást szerezzenek elsődleges követelésüknek: az ország szexmunkásainak jogi elismertetéséhez és egységesítéséhez. És stratégiájuk működött.

2015-ben a nicaraguai legfelsőbb bíróság felkérte a közösség tagjait, hogy működjenek közre jogi közvetítőként Managuában. Most a szexmunkásoknak a legfelsőbb bíróság által kiadott engedélyük van, hogy a közösségükben felmerülő kisebb vitás kérdésekben, például rokonok vagy szomszédok közti nézeteltérésekben közvetítsenek.

A program célja, hogy „csökkentsék a rendőrségre és az igazságszolgáltatási rendszerre nehezedő nyomást” azzal, hogy a szexmunkásokat bevonják a nicaraguai igazságszolgáltatási rendszerbe, nyilatkozta Jaugey az egyik helyi újságnak. „Ez egyedülálló a világon, hogy az igazságszolgáltatási rendszer ilyen felelősséget ruház ezekre a nőkre” – fogalmazott Jaugey.

„De a film sikere nemcsak Nicaraguának és az itteni államhatalomnak, hanem ezen a nők jószándékának is köszönhető.”

A Nicaraguai Napraforgókat elismerte a szocialista kormány Egyéni Vállalkozói Szövetsége is, amivel törvényes szakszervezeti státuszra tettek szert. A szervezetnek, amelynek célja, hogy tömörítse Nicaragua körülbelül tizennégyezer szexmunkását, jelenleg kétezer-háromszáz tagja van.

Februárban a nicaraguai munkaügyi minisztérium annak egy szexmunkásnak adott igazat, akit terhessége miatt kirúgtak egy nightclubból, amivel precedenst teremtett az ország szexmunkásaira vonatkozó törvényeinek betartatásában.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság