Több mint ötszáz rendőrnek kellett leadnia a fegyverét amiatt, hogy feleségük vagy gyermekeik ellen elkövetett családon belüli erőszak miatt elítélték őket, számoltak be róla az uruguayi hatóságok múlt hét csütörtökön.

Aznap tüntetéseket tartottak Valeria Sosa közelmúltbeli meggyilkolása miatt, akit rendőr férje lőtt fejbe kiskorú gyermekei szeme láttára. A rendőrt előző nap ítélték gyilkosságért börtönbüntetésre.

A nők riasztóan sok esetben szenvednek el erőszakot a partnerüktől - Fotó: Reuters

Az uruguayi belügyminisztérium azonnali vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy hogyan volt lehetséges, hogy a rendőrtisztnél még nála lehetett a fegyvere annak ellenére, hogy 2015 novembere óta volt függőben ellene egy feljelentés családon belüli erőszak miatt.

Az ország legfelsőbb bírósága december 30-án azt állapította meg, hogy ezerkétszáz családon belüli erőszakkal kapcsolatos esetben – a tizenkétezerből – hibásan jártak el a bíróságok, mivel a bírók nem hallgatták ki a vádlottakat, és telefonon keresztül hirdettek ítéletet.

2016 januárja és szeptembere között a belügyminisztérium körülbelül 22 ezer hivatalos bejelentést kapott családon belüli erőszakról.

A hivatalos becslések szerint a tizenöt évnél idősebb nők közel hetven százaléka szenvedett már el nemi alapú erőszakot az élete során valamikor, és közel felük szenvedett el ilyen jellegű erőszakot a partnerétől vagy korábbi partnerétől.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság