Mahmoud Darwish, Leila Khaled, Jasszer Arafat. Általában ezek a nevek jutnak eszünkbe, ha a társadalmi igazságosságért harcoló palesztin hősökről beszélünk.

Van azonban egy másik palesztin forradalmár, aki családja szülőföldjétől több ezer kilométerre született, és ugyanilyen figyelemreméltó alak. A neve Schafik Hándal.

Schafik Hándal meghatározó szerepet játszott El Salvador modern kori történelmében - Fotó: tusolidaria.com.sv

Handal palesztin bevándorlók gyermekeként született 1930. október 14-én az El Salvador-i Usulutánban.

Születése után két évvel történt az ország egyik legsötétebb és legfontosabb történelmi eseménye, a „La Matanza” vagy „A mészárlás”. Az Egyesült Államok által támogatott katonai kormány több tízezer, főként őslakos parasztot mészároltatott le, akik fellázadtak a növekvő társadalmi egyenlőtlenségek ellen. A Salvadori Kommunista Párt alapítója, Farabundo Martí vezette a felkelést, és nem sokkal később őt is meggyilkolták.

Ez az esemény óriási hatással volt a felnövekvő Hándal politikai nézeteire, aki első kézből tapasztalta meg az El Salvador-i elnyomás örökségét. A társadalmi egyenlőtlenség egyre súlyosbodott, a jobboldali salvadori katonáknak egyre több fegyverük lett és fokozódtak a baloldal elleni támadások. Mindez azonban nem akadályozta meg Hándalt abban, hogy kiálljon az igazságosságért.

1950-ben csatlakozott a törvényen kívül helyezett El Salvador-i Kommunista Párthoz, szervezte a munkásokat, diákokat és parasztokat a hivatalban lévő jobboldali rezsim ellen. Harminc évvel később részt vett a gyermekkora hőséről elnevezett Farabundo Martí Nemzeti Felszabadítási Front (FMLN) megalapításában, hogy harcoljon a puccsal hatalomra jutott salvadori katonai kormány ellen.

A polgárháború alatt a katonai kormány több mint nyolcszáz parasztot öletett meg az 1981-es El Mozote mészárlásban, amit az ország tizenkét évig tartó háborús időszaka legszörnyűbb bűncselekményének tartanak számon. A mészárlás dacára az FMLN Hándal parancsnoksága alatt egy országos gerillahadjárattal az ország több megyéjét is felszabadította.

1992-ben a harcoló felek fegyverszünetet kötöttek egymással, amellyel véget ért a salvadori polgárháború. Hándal segített átalakítani az FMLN-t egy legális szocialista politikai párttá, és 2004-ben még az elnökségért is indult. Bár veszített, továbbra is a párt aktív tagja maradt, és kikövezte az utat párttársai, Mauricio Funes és Salvador Sánchez előtt, akik 2009-ben és 2014-ben nyerték el az elnökséget.

Hándal 2006. január 24-én hunyt el szívrohamban.

Idén, halálának 11. évfordulóján, a kormányzó FMLN párt intézetet alapít Schafik Handal emlékére, számolt be róla a Prensa Latina. A jövőben Hándal örökségével foglalkozó intézetnek a José Simeón Cañas Közép-amerikai Egyetem ad majd otthont.

Bár Hándal munkássága kimondottan az El Salvador-i történelemhez kötődik, továbbra is egy palesztin származású forradalmár marad, aki megérdemli, hogy nevét olyan nagyságokkal emlegessék egy lapon, mint Khaled vagy Arafat.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság