Egy a Costa Rica-i Egyetem (UCR) által elvégzett felmérés eredményei azt mutatják, hogy a legtöbb Costa Rica-i továbbra is konzervatív álláspontot képvisel a megosztó társadalmi kérdésekben és az emberi jogokkal kapcsolatban.

Az egyetem Politikatudományi Kutatóközpontja (CIEP) minden negyedévben elvégzett felmérésének eredményei szerint konzervatív álláspontok uralkodnak olyan kérdésekben, mint a vallás, az abortusz, az azonos neműek házassága és a politika. Az UCR hetilapjában, a Seminario Universidadban tették közzé az eredményeket.

A Costa Rica-iak többsége konzervatívan áll például az abortusz vagy a vallás kérdéséhez - Fotó: Alberto Font

Kutatók azt állapították meg, hogy a vallásnak még mindig nagy jelentősége van a Costa Rica-iak számára, és a lakosság nagy része ellenzi az azonos neműek házasságát, az abortuszt és a kikapcsolódás céljából fogyasztott marihuána legalizálását.

Vallás

A válaszadók többsége – 70,3 százalék – azt mondta, hogy a vallás nagyon fontos szerepet játszik az életében. A vallást a fiatalok is fontosnak tartják: a 18 és 24 év közötti emberek 61,9 százaléka nyilatkozott így róla.

Tíz megkérdezettből heten katolikusok, és ketten protestánsok – főleg evangélikusok, pünkösdisták és Jehova Tanúi. Csupán tízből egy ember válaszolta azt, hogy nem gyakorol egyetlen vallást sem.

Costa Rica az egyik utolsó felekezeti ország Latin-Amerikában. Az alkotmány értelmében a katolikus vallás az ország államvallása, és a UCR felmérésében résztvevők 60,3 százaléka úgy véli, hogy az országnak ki is kell tartania emellett.

A megkérdezettek negyede – 25,5 százalék – gondolja csak úgy, hogy a Costa Rica-i állam és a katolikus vallás közötti kapcsolatnak meg kellene változnia.

Más témák

A megkérdezett emberek konzervatív véleményen voltak azon törvényt illetően is, amely legalizálná az országban az abortuszt. Csak tízből hárman mondták azt, hogy szexuális erőszak esetén támogatnák az abortuszt.

Ebben azonban más véleményen vannak a fiatalok: a 18 és 24 év közöttiek 50,9 százaléka pártolja az abortuszt abban az esetben, ha a gyermek nemi erőszak következtében fogant.

Döntő többség, 78 százalék ellenzi a kikapcsolódás célját szolgáló marihuána-használatot, és közel 60 százalék ellenzi az azonos neműek házasságát. Folyamatosan konzervatív álláspont uralkodik ezekben a kérdésekben, amióta a CIEP 2012 augusztusában bevezette ezeket a felméréseket.

A vélemények megosztottak a mesterséges megtermékenyítési eljárásokkal kapcsolatban. A válaszadók körülbelül 50 százaléka támogatja az ilyen eljárások közelmúltbeli újbóli bevezetését Costa Ricában, míg 41,5 százalék ellenzi azt.

A CIEP telefonos megkeresésekkel végezte a felmérést 774 fős minta alapján, akik nemi, életkori sajátosságaikkal és iskolai végzettségükkel reprezentatívan képviselték a Costa Rica-i lakosságot.

A vizsgálatot tavaly október 31. és november 23. között végezték. Az eredmények hibahatára 3,5 százalék, megbízhatósági mutatója pedig 95 százalék.

Írta: L. Arias

Forrás: The Tico Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság