Kedden volt a 45. évfordulója minden idők egyik legnagyobb börtönbeli szökésének, amikor is 1971. szeptember 6-án az uruguayi tupamaro gerillák több mint száz tagja szökött meg a Punta Carretas börtönből, köztük a közkedvelt korábbi elnök, José Mujica.

A baloldali harcosok egy a börtön alá ásott alagúton át menekültek el, ami egy közeli ház nappalijába vezetett.

José Mujica, Adolfo Wassen Jr. és Mauricio Rossenco gerillavezetők 1985. március 14-i szabadulásukkor – Fotó: AFP

A Tupamaro Nemzeti Felszabadítási Mozgalom az egyik legaktívabb baloldali gerillacsoport volt, aminek létrehozását a kubai forradalom ihlette, és ami az 1960-as és 1970-es években az uruguayi jobboldali kormány ellen harcolt.

A mozgalom az 1968-as munkászavargások után lendült fel, amit a kormány levert, és politikai ellenfeleit börtönbe záratta és megkínozta őket. Egyúttal a munkások alkotmányos jogait is felszámolta.

A gerillák börtönből való szökése közismert történet a kis dél-amerikai országban, és azt csak „A szökésként” emlegetik, ahogyan a gerillák is hívták.

Hogy eltereljék a figyelmet az akcióról, a tupamarók zavargásokat szerveztek abban a montevideói kerületben, ahol a szigorúan őrzött börtön volt. Amikor számos busz és autó kapott lángra, a rendőrautókat rádión a zavargások helyszínére irányították, és azok így nem nagyon törődtek más eseményekkel.

A nagyarányú szökés sokkolta a politikai rendszert, és a belügy- és a védelmi miniszter felajánlották a lemondásukat. Három nappal a gerillák szökése után a kormány elrendelte, hogy a hadsereg csapjon le a baloldali mozgalomra.

A szökés után egy évvel a tupamarókat nagyrészt meggyilkolták vagy bebörtönözték. 1973-ban a hadsereg puccsot hajtott végre, és katonai diktatúrát vezettek be 1985-ig. Mujica életének mintegy 13 évét töltötte börtönben, főként a diktatúra idején.

A kegyetlen diktatúrát túlélő gerillavezetők 1985-ben egy amnesztia-megállapodás keretében szabadultak ki. A tupamarók csatlakoztak az ország más baloldali csoportjaihoz, és megalapították az Egységfront koalíciót. A Punta Carretas börtön helyén ma bevásárlóközpont van, de néhány falát megőrizték.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság