Egy sörétes puskát tartó őr járkál fel-alá egy guatemalavárosi kereskedelmi épület előtt. A guatemalai főváros nyüzsgő Reforma sugárútján észnél kell lennie.

Mindig felkészültnek kell lennie egy fegyveres rablás, egy emberrablási kísérlet vagy akár egy gyilkosság nagyon is valós veszélyére. Guatemala a tavaly átlagos napi tizenhárom gyilkosságával a világ egyik legveszélyesebb országa leszámítva a háborús övezeteket. Drogbandák, kínzó szegénység és rengeteg fegyver jellemzik, az erőszakos bűncselekmények az egekben vannak.

A fővárosban nincs olyan külváros, „beleértve a felkapott bevásárló, turista- és lakónegyedeket is”, amelyekben „nem mindennaposak a támadások”, figyelmeztet az amerikai külügyminisztérium.

Guatemalában több mint kétszáz biztonsági cég működik - Fotó: Anna-Catherine Brigida

Hozzáteszi, hogy a helyzet „rendkívül aggasztó”, amin nem segít „a gyenge rendfenntartás és igazságügyi rendszer”, vagy az ország „társadalmi erőszakos öröksége” – vagyis az 1960 és 1996 közötti guatemalai polgárháború.

Ilyen körülmények között talán nem meglepő, hogy az országban robbanásszerűen fejlődik a magán biztonsági szektor. „Folyamatosan nő a kereslet” – mondja Alredo Rosenberg, az egyik ilyen biztonsági cég, a Sedicop igazgatója. „Sajnos ez a rossz közbiztonságból fakad, ami minden guatemalait érint.”

A Sedicop egyike annak a száz törvényesen bejegyzett magán biztonsági cégnek, amelyek állampolgárokat és vállalkozásokat védenek Guatemalában. Hasonló számú biztonsági cég dolgozik a kormány engedélye nélkül.

A becslések szerint összesen mintegy 150 ezer magán biztonsági őr van az országban, szemben a 30 ezres rendőrállománnyal. A 15,5 millió lakosú országban 4,5 millióan a főváros környékén élnek.

A Sedicop és ötszáz alkalmazottja egy sor szolgáltatást kínál. Ha egy vállalkozás biztos szeretne lenni abban, hogy a szállítmánya biztonságban megérkezik, a Sedicop egy járőrautót tud küldeni a furgon vagy teherautó mellé kilométerenként két dollárért.

Biztonsági őrt szeretnél, hogy szemmel tartson egy üzlethelyiséget? Ennek ára havi 545 dollártól kezdődik. Testőrre van szükséged? Az 775 dollárnál indul. „Az emberek fizetnek a biztonságukért” – mondja a Sedicop műveleti igazgatója, Hans Castillo. „Mert emberéletekről beszélünk.”

A Metallica amerikai heavy metal banda rajongóinak a zenekar 2010-es guatemalavárosi koncertje felejthetetlen este volt, ami bővelkedett a pattogó gitár riffekben és a lüktető dobszólókban. Julio Colón számára a 27 ezer ember szabadtéri bulija egyszerűen csak ordító „biztonsági kockázatot” jelentett.

Colón, egy magán biztonsági cég, a Seguridad Integral igazgatója felelt a rendezvény biztonságáért. A koncertnek helyet adó futballstadiont teli rakta fémdetektorokkal, kidolgozott egy menekülési tervet, és mindenhova adóvevővel ellátott biztonsági őröket vezényelt. Szerencsére a rendezvény incidens nélkül zajlott le.

A nagyobb rendezvények nagy biztonsági kockázatot is jelentenek - Fotó: Seguridad Integral

Mivel a guatemalai emberek szeretnék, ha a mindennapos veszélyek ellenére az életük a normális mederben folyna, továbbra is rendeznek koncerteket és futballmeccseket az országban. És a Seguridad Integral 1990-es alapítása óta immáron több ezer ilyen esemény biztonságát garantálta.

„Akkoriban egyetlen cég sem foglalkozott nagy események biztosításával” – mondja Colón. „Egy olyan eseményre felügyelni, amelynek során sok ember mozog rövid idő alatt, nagyon más, mint egy épületet őrizni.”

Miközben a legtöbb guatemalai biztonsági cég általános biztonsági szolgáltatásokat nyújt vállalatoknak, a Seguridad Integral nagyrendezvényekre specializálódott, ahova be is betonozta magát. Körülbelül 26 ezer dollárt kér rendezvényenként.

Colón azt mondja, hogy a kereslet stabilan növekszik, és a cégnek ma már százötven alkalmazottja van. Olyannyira állandó a kereslet a magán biztonsági cégek után Guatemalában, hogy ez külföldről is vonzza a jelentkezőket.

Ohad Steinhart 1994-ben költözött az országba, hogy ott lőoktatóként dolgozzon, miután leszerelt az Izraeli Védelmi Erőktől. Körülbelül két évvel később megalapította a saját biztonsági cégét, a Decisión Ejecutivát, ami személyre szabott biztonsági csomagokat kínál, főleg guatemalai, mexikói és amerikai üzletembereknek. Akkoriban az ügyfelei legjobban az emberrablásoktól tartottak.

Steinhart azonban azt mondja, hogy folyamatosan alkalmazkodnia kell az örökké változó guatemalai biztonsági helyzethez. Hozzáteszi, hogy az elmúlt években nagyon megugrott az erőszakos rablások száma.

„Ebben az országban, ha betömsz egy lyukat, egyből terem két másik” – mondja a guatemalai biztonsági problémákra utalva. A Decisión Ejecutiva ezerötszáz dollárt kér havonta a személyi védelemért, és jelenleg háromszáz embert foglalkoztat.

Ugyan Guatemalában ma több mint kétszáz magán biztonsági cég működik, ám Steinhart azt mondja, hogy bőven van munka mindannyiuk számára. És nem úgy tűnik, hogy a helyzet rövid időn belül megváltozna.

Adriana Beltrán, az amerikai Washington Office On Latin America szakértője szerint azért ekkora a magán biztonsági cégek iránti kereslet Guatemalában, mert az emberek nem hisznek benne, hogy a rendőrség vagy más állami intézmények meg tudják védeni őket. „Azok, akik megtehetik, magán biztonsági cégekhez fordulnak védelemért” – mondja.

Visszatérve a Reforma sugárúthoz, a biztonsági őr még mindig fel-alá járkál, és nem áll meg beszélgetni. Az épületben, amitől a megbízást kapta, az utcaszinten lévő kávézók és éttermek, felettük pedig egy ügyvédi iroda, egy utazási iroda és egy tévécsatorna található.

Héctor Bernhard, az épület üzemeltetője ezt mondja: „Sok volt nálunk a rablás, úgyhogy őrt kellett állítanunk az épület elé… amikor őrt látnak, az emberek jobban meggondolják [hogy bűncselekményt kövessenek el].”

Írta: Anna-Catherine Brigida

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság