Egy új tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy az ecuadoriak átlagosan tíz százaléknyi afrikai génnel rendelkeznek. Ez egy jelenleg is folyó kutatás részeredménye, amit a napokban írt meg az El Telegrafo ecuadori lap.

„Kutatásaink szerencsére azt mutatják, hogy egy érdekesen kevert népcsoport vagyunk, ami ugyan nem újdonság, de ezt most számokkal tudjuk igazolni, és megtörhetjük a kulturális és etnikai mítoszokat” – nyilatkozta az újságnak a kutatást végző César Paz y Miño, az Amerikák Egyeteme Orvosbiológiai Kutatóintézetének munkatársa.

Nemcsak etnikailag, de génállományukat tekintve is rendkívül sokfélék az ecuadoriak - Fotó: slideshare.net

A rasszok kérdése kényes téma egész Latin-Amerikában, és ez alól Ecuador sem kivétel, ahol az emberek társadalmi osztályát rendszerint az etnikai hovatartozásuk határozza meg.

Rafael Correa baloldali kormánya dolgozik ennek az egyenlőtlenségnek a kezelésén, és igyekszik csökkenteni azt a szakadékot, ami az afrikai felmenőkkel rendelkezők – körülbelül az ecuadori népesség hét százaléka – előtt tátong az oktatásban.

Correa elnöksége előtt az afroecuadoriak 88 százaléka járt általános iskolába, most ez már 95 százalék.

Az országban ugyanakkor Országos Egyenlőségi Bizottságok is működnek, amelyek célzott etnikai, nemi életkori egyenlőségi politikákon keresztül biztosítják a valódi egyenlő bánásmód feltételeit.

Mindazonáltal a gyarmatosítás etnikai dinamikájának következményeképpen, akik ma fehérek, azok rendszerint jobb gazdasági lehetőségekkel rendelkeznek, mint az őslakosok és a feketék Ecuadorban.

A helyzetet súlyosbítja a fehér felsőbbrendűség problémája, amikor is a fehér mivoltot gyakran erénynek tekintik, és sokan hangoztatnak egyfajta fehér etnikai „tisztaságot”.

A tanulmány megcáfolja ezeket a rasszista mítoszokat, mert azt támasztja alá, hogy akiket ma fehéreknek vagy fehér közelieknek tartanak, azoknak is vannak őslakos vagy afrikai eredetű génjeik.

„Ha valaki, aki úgy tekint magára, hogy ő fehér, tehát európai felmenői vannak, azzal közölnünk kellene, hogy Európába is különböző helyekről érkeztek népek. Ha bárki ezt a tisztaságot keresi az etnikai identitásában, az már kapásból rossz úton jár” – mondta Paz y Miño.

A kutatás azt állapította meg, hogy az ecuadoriaknak átlagosan 43 százalékban európai, 40 százalékban őslakos, tíz százalékban afrikai eredetű és hét százalékban „más” etnikai csoporttól származó génjeik vannak.

„Például a magát meszticként meghatározó ecuadori népességnek 60 százalékban európai, 38 százalékban amerindiai és két százaléknyi afro génjei vannak” – mondta a kutató.

Még az ecuadori őslakos népesség körében is, ami pedig jórészt megőrizte a közösségeit, szokásait és hagyományait, vannak bizonyos mennyiségű európai és afrikai eredetű gének.

A tanulmány szerint az ecuadori őslakosok 83 százalékban őslakos, kilenc százalékban európai és nyolc százalékban afrikai génekkel rendelkeznek.

A fekete lakosságnak 68 százalékban afrikai, 19 százalékban európai és 13 százalékban őslakos génjei vannak.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság