Vizsgálják az Egyesült Államok kormányának a demokratikusan megválasztott Dilma Rousseff elnök megbuktatásában játszott esetleges szerepét, miután kiderült, hogy Liliana Ayalde, az Egyesült Államok jelenlegi brazíliai nagykövete a Fernando Lugo elnök elleni 2012-es puccs előtt Paraguayban volt nagykövet.

A jelenleg Brazíliában zajló politikai válsághoz hasonlóan Lugót az ország kongresszusa parlamenti puccsnak tartott lépéssel távolította el 2012 júniusában. A baloldali Lugo 2008 augusztusában foglalta el hivatalát, és megválasztásával a Colorado Párt 61 éves kormányzásának szakadt vége.

Szakértők Ayaldét a „puha puccsok” szakértőjének tartják - Fotó: SRDZ

Politikai ellenfelei, csakúgy, mint Roussefféi, szinte azonnal elkezdtek szervezkedni ellene, és Lugót alig egy évvel hivatalba lépése után már felelősségre vonási eljárással fenyegették.

Egy a WikiLeaks kiszivárogtató weboldal által nyilvánosságra hozott 2009-es diplomáciai táviratban az Egyesült Államok akkori paraguayi nagykövete, Liliana Ayalde egyik kollégáját arra figyelmeztette, hogy erősödnek a híresztelések egy felelősségre vonási eljárásról.

„Ügyelnünk kell rá, hogy nyilvánosan támogatásunkat fejezzük ki a paraguayi demokratikus intézmények – nem Lugo személye – iránt, és meg kell győződnünk arról, hogy Lugo megértette az Egyesült Államokkal való szoros kapcsolatból fakadó előnyöket” – írta Ayalde a 2009. december 7-i keltezésű táviratban.

A São Pauló-i Egyetem professzora, Carlos Eduardo Martins a teleSUR-nak elmondta, hogy a jelenleg az Egyesült Államok brazíliai nagyköveti tisztségét betöltő Ayalde hasonló hangnemben védi a Rousseff elleni parlamenti puccsot.

„Ez a nagykövet nagy erővel lépett fel a paraguayi puccs idején, most pedig Brazíliában van, és ugyanazt a diskurzust használja, és azt mondja, hogy ezt a helyzetet a brazil intézmények meg fogják oldani” – mondta Martins.

Ugyanakkor Atilio Borón argentin politikai elemző Ayaldét „a »puha puccsok« szakértőjének” nevezte.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője, Elizabeth Trudeau ugyancsak hasonló kifejezéseket használt, amikor a brazíliai parlamenti puccsról beszélt. „Biztosak vagyunk benne, hogy Brazília demokratikus módon, az alkotmányos elveivel összhangban meg fogja oldani a politikai problémáit” – fogalmazott Trudeau szerdán egy sajtótájékoztatón.

Ayalde 2011 augusztusában köszönt le a paraguayi nagyköveti posztról, és az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) Latin-amerikai és Karibi Irodájának igazgatóhelyettese lett, majd pedig az amerikai külügyminisztérium nyugati féltekéért felelős államtitkárának nevezték ki.

Ayalde 2013-ban lett nagykövet Brazíliában. Nem sokkal azután érkezett a posztra, hogy kiderült, hogy az Egyesült Államok kormánya kémkedett Brazília után, aminek végül az lett az eredménye, hogy megszakította minden személyes kommunikációját Rousseffel.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság