Evo Morales bolíviai elnök lett a főszereplője annak a Csillagok háborúja: Az ébredő Erő előzeteséből készített paródiának, ami igennel való szavazásra buzdít a soron következő bolíviai országos népszavazáson, amelyen a választók arról fognak dönteni, hogy módosítsák-e úgy az alkotmányt, hogy Morales 2019-ben újra indulhasson az elnöki székért.

A videót december 22-én töltötték fel Morales kampányának „Sí Bolivia” elnevezésű hivatalos Facebook-oldalára. A mai napig 108 ezren nézték meg, és több mint 2.500-an osztották meg.

Egy jelenet a Bolivia Wars-ból - Fotó: Facebook

A videón Evo Morales arcát másolták több, „az Erőt” vagyis a jó oldalt képviselő Star Wars karakter arcának a helyére. A „Sötét oldalt” Gonzali Sánchez de Lozada korábbi elnök valamint Carlos Sánchez egykori védelmi miniszter képviseli.

A reklámvideót a 2016. februári országos népszavazás előtt tették ki, ami arról fog dönteni, hogy lehetséges legyen-e két egymást követő elnöki újraválasztás. Az eredménytől függ, hogy Morales indulhat-e újra a 2019-es választásokon.

„Csatlakozz az Erőhöz és szavazz #IGEN-nel” – ez a videó szlogenje. „Mondj #NEM-et a Sötét oldalra, az elmaradottság, a szegénység és gonoszság múltjára.”

Az Ipsos közvélemény-kutató cég októberi felmérése szerint a népszavazáson 46-49 százalék várható az „Igen”-re, és 39-45 százalék a „Nem”-re. A bizonytalanok aránya körülbelül tíz százalék.

Innen elérhető az a kampányoldal, ahol a videó található.

A teleSUR cikke alapján összeállította: Latin-Amerika Társaság