Most, hogy Cecil, a zimbabwei oroszlán lemészárlása világméretű felháborodást váltott ki (teljesen jogosan), úgy gondoltuk, hogy érdemes emlékeztetnünk a címben szereplő tényre.

Vagyis hogy: 2012-ben Costa Rica lett az első olyan ország Latin-Amerikában, amelyik betiltotta a sportvadászatot. A Costa Rica-i kongresszus három éve egyhangúlag szavazta meg a tilalmat, ami így hozzájárul az ország vadvilágának – így több őshonos nagymacska fajta – megőrzéséhez. Ha egy vadászt a törvény megsértésén kapnak, annak börtönbüntetéssel vagy súlyos pénzbírsággal kell szembenéznie.

Korábban az egész világról özönlöttek a vadászok Costa Ricába, hogy sportból az ország jaguárjaira és pumáira vadásszanak, vagy élve ejtsék foglyul őket, hogy aztán háziállatként értékesítsék őket a feketepiacon. Az illegális vadásztúrák szép hasznot hoztak a túravezetőknek, és népszerűségük hozzájárult a tilalom gyors bevezetéséhez. A papagájok szintén érintettek voltak, őket elfogták, és az országból kicsempészve háziállatként árulták világszerte.

Az állatok védelme alulról szerveződő kezdeményezésként indult: a Costa Rica-i emberek több mint 177 ezer támogató aláírást nyújtottak be az ország kongresszusához. A törvénytervezetet elfogadásával a vadászati tilalom megsértői négy hónapig terjedő börtönbüntetést vagy akár háromezer dolláros pénzbírságot is kaphatnak.

Már a tiltás elfogadása előtt is csatoltak egy kiegészítést a Vadvilág Megóvása nevet viselő törvényhez. A teljes vadászati tilalom pedig megerősítette ezt a reformot. Costa Rica rendkívül környezettudatos ország, és nagy hangsúlyt helyeznek meglévő értékek megőrzésére.

Írta: Latin-Amerika Társaság