A Nicaraguai Biogázpiac-fejlesztési Program (PBN) megváltoztatja több ezer vidéki kisgazdálkodó család életét, mivel nem kell többé tűzifát használniuk a főzéshez és műtrágyát a földműveléshez. Helyette természetbarát megoldásokat kapnak.

A Tiszta Energia XXI elmondta, hogy a hatmillió dolláros program célja, hogy mintegy hatezer olyan vidéki családnak segítsen, akik olyan közösségekben élnek, ahol nincs elektromos áram. A program keretében bioemésztőket telepítenek, amelyek állati trágyából és növényi hulladékból főzéshez használatos metángázt termelnek.

Carolina Aviles nagarotei lakos úgy nyilatkozott, hogy a bioemésztő egy áldás, mivel „[a fával való tüzelésből származó] füst káros volt számomra”, majd hozzátette, hogy az orvosa szívproblémákat állapított meg nála. Nagyra értékeli azt az extra időt, ami ő és a férje nyernek azzal, hogy többé nem kell mindennap tűzifát gyűjteniük.

A programot több forrásból finanszírozzák, ad rá pénzt Hollandia, a Fejlődő Országokat Segítő Humanista Intézet, az Amerika-közi Fejlesztési Bank (IDB) Többoldalú Befektetési Alapja, az Északi Fejlesztési Alap és helyi kormányok.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világon hárommilliárd ember főz tűzifával, és évente kétmillióan halnak meg idő előtt dohányzással összefüggő betegségekben.

Forrás: Nicaragua Bulletin

Fordította: Latin-Amerika Társaság