Hogy a drogcsempészet egy súlyos társadalmi problémát jelent egész Latin-Amerikában eddig is közismert volt. Aki kicsit részletesebben foglalkozott a témával olvashatott arról, hogy ez a jelenség milyen módon károsítja a környezetet, de most egy egészen meglepő fordulatról számolt be az AFP hírügynökség.

Az argentin fővárostól, Buenos Airestől 32 kilométer távolságra található González Catán városában ugyanis egy olyan helyet találtak, ahol az ott elrejtett kábítószert (6 kilogramm marihuánát és 0,5 kilogramm kokaint) egy – természetes élőhelyét tekintve onnan távol őshonos – anakondával őriztettek az illegális szerekkel kereskedő banda tagjai.

„Egy nagyméretű anakondát találtunk, amely a kábítószeren aludt, ezért szakembert kellett hívnunk, hogy befogja azt, hogy utána elvégezhessük a kábítószerek lefoglalását” – nyilatkozta név nélkül az egyik rendőr a C5N hírcsatornának. „Azt régóta tudtuk, hogy ezen a helyen tárolják a Paraguay felől érkező kábítószereket, de az, hogy ehhez egy vadonélő állatot is igénybe vettek, újabb vádpontot lesz ezen emberek ellen” – tette hozzá a rendőr.

A „Zöld Anakonda” nevű akciót, amelynek ez a rajtaütés is a részét képezte, már hónapok óta készítették elő, amely során felderítették a terepet és fényképeket készítettek, hogy meg tudják tervezni azt.

Noha az anakonda nem mérges kígyó mégis nagyon veszélyes, mivel a többi óriáskígyóhoz hasonlóan erős testével megfojtja az áldozatait, és a nagyobb példányok még az emberekre is veszélyt jelenthetnek, bár minimális az ilyen esetek száma, mivel a kígyó jobban fél az embertől, mint fordítva, ezért kizárólag akkor támad, ha sarokba szorítva érzi magát.

A helyszínen a kábítószerek és a kígyó mellett találtak még egy 22-es kaliberű karabélyt, egy pisztolyt, valamint készpénzt is. A banda által a terület őrzésével megbízott párt szintén előállították.

Írta: Latin-Amerika Társaság