Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanulmányt mutatott be tagországai alkoholfogyasztásáról, ivási szokásairól, az egészségügyi következményekről és az ezzel kapcsolatos politikákról.

2012-ben világszerte 3,3 millió haláleset kapcsolódik az alkohol káros használatához, áll a WHO a napokban nyilvánosságra hozott új tanulmányában. Az alkoholfogyasztás nemcsak függőséghez vezet, de több mint 200 betegség kialakulásának kockázatát is növeli, köztük a májzsugorodásét és néhány rákfajtáét. Ráadásul a káros ivás erőszakhoz és sérülésekhez vezet. Dél-Amerika a második térség a világon, ahol a legtöbb alkoholt fogyasztják, és azon belül pedig Chilében a legtöbbet.

A jelentés globális áttekintéssel szolgál az alkoholfogyasztás és a közegészségügy összefüggéseiről (1. fejezet), a lakossági alkoholfogyasztásról (2. fejezet), az alkoholfogyasztás egészségügyi következményeiről (3. fejezet), és a nemzetközi válaszpolitikáról (4. fejezet).

A világon fejenként 6,2 liter tiszta alkoholt fogyasztunk el. A „tiszta alkohol” kifejezéssel a WHO össze tudta hasonlítani az igazi fogyasztást, mivel néhány országban nagyon magas a sörfogyasztás aránya, de ebben a termékben kevesebb alkohol van, mint mondjuk a whiskyben.

A jelentés kiemeli azt is, hogy nagyobb a férfiak százalékos aránya azok körében, akik az alkohollal összefüggő okok miatt halnak meg – a férfiak halálokainak 7,6 százaléka vezethető vissza az alkholra, míg a nőknél ez a szám 4 százalék –, noha bizonyított, hogy a nők talán nagyobb eséllyel szereznek alkohollal kapcsolatos egészségügyi ártalmakat, mint a férfiak. Ezenkívül a tanulmány megállapítja, hogy a káros alkoholfogyasztás még érzékenyebbé teszi az embereket az olyan fertőző betegségekre, mint a tuberkulózis vagy a tüdőgyulladás.

Európában fogyasztják a legtöbb egy főre jutó alkoholt. A második régió Dél-Amerika, 8,4 liter fejenkénti tisztaalkohol-fogyasztással, míg a Csendes-óceán térségében fejenként 4,8 litert fogyasztanak, Afrikában 6 litert, 3,4 litert Dél-Ázsiában és 0,7 litert a Közel-Keleten.

Chile a legnagyobb alkoholfogyasztó Dél-Amerikában, ahol az éves egy főre jutó fogyasztás 9,6 liter tiszta alkohol, ebből 13,9 litert a chilei férfiak, 5,5 litert pedig a chilei nők isznak meg. Chile után a második Argentína fejenként 9,3 literrel egy évben (az argentin nők 5,2 liter alkoholt fogyasztanak, az argentin férfiak pedig 13,6 litert). Venezuela áll a harmadik helyen 8,9 liter fogyasztással egy évben fejenként (ebből 12,7 litert a férfiak, 5,2 litert a nők isznak meg). A sor így folytatódik: Paraguay (8,8 liter); Brazília (8,7 liter); Peru (8,1); Panama (8); Uruguay (7,6); Ecuador (7,2); Mexikó (7,2); Dominikai Köztársaság (6,9); Kolumbia (6,2); Bolívia (5,9); Costa Rica (5,4); Kuba (5,2); Nicaragua (5); Honduras (4); Guatemala (3,8); El Salvador (3,2).

A Dél-Amerikában elfogyasztott alkohol fajtáját tekintve, a legnépszerűbb ital a sör (53 százalék), aztán az égetett szeszek következnek 32,6 százalékkal (vodka, whisky), majd pedig a bor 11,7 százalékkal.

Forrás: ilovechile.ch