A vidék elnéptelenedése, a nem elégséges hazai termelés és a piac nagyvállalatok kezében való összpontosulása hatására Mexikó élelmiszerimport-függősége mára riasztó szintet ért el, jelentette be a képviselőház.

A Szövetségi Legfelsőbb Ellenőrző Szerv (ASF) februárban kiadott jelentése növekvő szegénységet és alacsony foglalkoztatottságot mutatott a vidéki területeken.

A dokumentum szerint törés van a mezőgazdaság és az ipar között; a föld a talajeróziónak köszönhetően alacsony termelékenységű és rossz minőséget termel; hiányzik a technológia, az infrastruktúra és a hitelek.

A szöveg hozzátette, hogy a növénytermesztési mintákban gyakorta feltűnik a kábítószer-kereskedelem; terjed az erőszak és a közbiztonság hiánya; alacsony színvonalú az oktatás; hiányoznak a közszolgáltatások; és mindehhez még hozzájön az ország súlyos helyzete, számolt be róla a La Jornada.

A tanulmányból kiderül, hogy az alapvető élelmiszerek behozatala eléri a 45 százalékot, ami meghaladja a FAO által javallott 25 százalékot.

Az ASF felhívja a figyelmet arra, hogy az élelmiszerárak emelkedésével fokozódik az élelmiszer-szegénység, mivel a lakosság azon része, amelynek bevétele a jóléti szint alá süllyedt, a 2010-es hatmillióról 2012-re hétmillióra nőtt.

Forrás: Prensa Latina