A Brazil Űrügynökség (AEB) egy új műholdat állít földkörüli pályára. A CBERS-4-et decemberben kínai közreműködéssel fogják fellőni, hogy erdőségekről és mezőgazdasági területekről készítsen felvételeket, illetve megfigyelje és felmérje azokat.

Ez az ötödik műhold, amit a Kínai-Brazil Távfelügyelt Műholdprogram keretében építettek meg, és ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik majd, mint a CBERS-3, azzal a kivétellel, hogy ennek a kamerái modernebbek és messzebbre látnak, mondta az AEB szóvivője.

A műhold szeptemberre lesz kész, és egy hónappal később fogják az ázsiai ország kilövő állomására szállítani, hogy ott várja meg a december első felében történő felbocsátását.

A CBERS-3-t december 9-én lőtték ki az űrbe, de a Larga Marcha 4B rakéták meghibásodása miatt nem tudtak földkörüli pályára állni, és visszazuhantak a Földre.

Ez a kudarc nem befolyásolta az e téren folyó kínai-brazil együttműködést, és mindkét oldal bejelentette, hogy dolgoznak a hatodik műhold elkészítésén.

Brazília és Kína az elmúlt két évtizedben három műholdat fejlesztett ki és bocsátott fel (CBERS-1, CBERS-2 és CBERS-2B), plusz a CBERS-3-at, amelynek célja a 2003 októberében fellőtt és a működését 2010-ben befejező CBERS-2 helyettesítése lett volna.

Az új eszközzel jelentősen jobban lehet majd megfigyelni a világ legnagyobb esőerdejében, Amazóniában zajló erdőpusztulást, és felmérni a mezőgazdasági és városi területek fejlődését.

Forrás: Prensa Latina