Monterrey egyike Mexikó legnagyobb városainak, és az utóbbi időben a bűncselekmények egyik gócpontja lett, és számos erőszakos esemény történt a területét. Egy ambiciózus városfejlesztési terv célja az, hogy megváltoztassa a város egyre romló hírnevét.

Hetven évvel ezelőtt létrejött intézmény, a Tec de Monterrey, átalakította a mexikói oktatási rendszert, az ikonjává vált a vállalkozói szellemnek és az ipari fejlődésnek a sikerközpontú Monterrey városában. Bár számos volt diákja megkérdőjelezi, hogy az egyetem lenne „Latin-Amerika MIT-je”, azt 1943-ben éppen egy volt MIT* diák, Don Eugenio Garza Sada alapította.

A Tec de Monterrey több mint egy egyetem, ez egy országos szintű középiskolai hálózat, egyetem és posztgraduális kampusz egy közös céllal: fejleszteni a diákok emberi és szakmai potenciálját. Székhelye és a legfontosabb kampusza a Campus Monterrey, a város déli részén található Cerro de la Sillában található, ahol 2010-ben két diák tragikus halált halt.

A Tec de Monterrey nemrégen bemutatott egy 500 millió dolláros városfejlesztési projektet, amely többek között azt tartalmazza, hogy a Campus Monterrey körüli tizenhét városrészen közterületeket foglaljanak vissza. A projekt finanszírozását túlnyomórészt adományokból fedeznék, valamint az éves Sorteo Tec-ből, amely egy az állami lottó rendszeréhez hasonló játék, amelyet a Tec de Monterrey tart fenn.

A „Tec Kerület”, ahogyan elkezdték hívni, magában foglalja a környező utak és infrastruktúra építését a következő 15-20 esztendőben. Egy óriási közpark is a projekt része, valamint a campus könyvtárának felújítása. A régi labdarúgó stadion, amely jelenleg a Rayados de Monterrey nevű profi csapat otthona, lerombolásra fog kerülni, helyébe pedig sportlétesítményeket, szabadidős parkokat és földalatti parkolót fognak építeni.

José Antonio Fernández, a Tec de Monterrey Bizottságának elnöke úgy nyilatkozott, hogy az egyetem „kéz a kézben fog dolgozni a közösséggel és a hatósággal azért, hogy ez a városrész egy biztonságos, vonzó és inspiráló hely legyen, amely vonzani és megtartani lesz képes a tehetséget”. 

A Tec Kerület egy ritka, de értékes példája a magán és állami szektorok és a közösségek együttműködési lehetőségének. Ez a végrehajtás során minden bizonnyal kihívásokat fog jelenteni, de ugyanakkor sokat tehet az erőszak és a bizonytalanság megfékezésében – úgy mint a kormányzati leszámolások a rövid életű illegális kaszinókkal és bordélyházakkal – a Tec Kerület arra fókuszál, hogy hosszú távú megoldást találjon.

A mexikói társadalom hagyományosan az áldozat szerepét töltötte be, amikor a bizonytalansággal való leszámolás kérdésére kerül sor. Ezért túl könnyű hibáztatni a kormányt, amíg úgy látjuk, hogy a közösségeink romlanak. A Tec Kerület nagyon jól megmutatja, hogy a város vezetőinek jobban oda kellene figyelnie – „ha nem vagy része a megoldásnak, akkor része vagy a problémának”. Gratulálunk a Tec de Monterreynek az elkötelezettségért, hogy merész erőfeszítést tegyen azért, hogy a környékét újra biztonságossá tegye. Már alig várom, hogy a gyermekeim is annyira élvezhessék majd az egyetemi éveiket, ahogyan azt én tettem anno, amikor Monterrey még egy biztonságosabb hely volt.

Írta: Arjan Shahani, az Americas Quarterly bloggere

* = Massachusetts Intitute of Technology