A Texaco 1964 és 1992 között működött Ecuadorban. Mint azt kilenc év pereskedés után az Ecuadori Bíróság megállapította, ez idő alatt a Texaco nem kevesebb, mint 71 millió liter kőolajhulladék és 64 millió liter nyers kőolaj kiömléséért volt felelős az ecuadori Amazónia több mint 2 millió hektáros területén. A víz, amelyből a lakosok isznak, amelyben halásznak és fürdenek, erősen szennyezetté vált. Az eredmény: példátlan környezeti katasztrófa és ebből következően, a helyi lakosok jelentős egészség-károsodása. Az Egyesült Államok béli vállalat, Chevron, mely 2001-ben felvásárolta a Texaco vállalatot, az Egyesült Államok második, a világ hetedik legnagyobb kőolajvállalata.

A Texaco vétkessége tény

A Texaco és Ecuador állami kőolajvállalata között aláírt kitermelési szerződés 46. pontja rögzíti, hogy a transznacionális vállalat vállalja, hogy biztonságos visszafecskendezési módszert alkalmaz a mérgező hulladékok kezelésénél. Akkoriban a vállalat levédetett egy technológiát, amely jelentősen csökkentette a szénhidrogén műveletek negatív környezeti hatásait, és ezt az Egyesült Államokban használták is, azonban Ecuadorban a Texaco soha nem alkalmazta az új eljárást. A multinacionális vállalat az elavult technikák alkalmazása mellett döntött, ezáltal nagyobb anyagi haszonra téve szert. A cég még azt is megpróbálta elhitetni a helyi lakosokkal, hogy a kőolajjal szennyezett víz erősebbé teszi őket, és hogy vitaminnal és ásványi anyaggal teli vízről van szó. A Texaco a környezet helyreállítási kötelezettségeinek sem tett eleget: a vállalat sok mérgező hulladék tározóját elrejtette, ezek a kitermelési folyamat melléktermékeit tartalmazták. A felszínét vékony réteggel fedte el, alatta pedig kezeletlenül hagyta a szennyező anyagokat. Ezek a tárolók a mai napig szennyezik az ecuadori Amazónia földjét és vizeit.

Chevron-Texaco: egy több mint húsz éve húzódó per

A Texaco vállalat 1992-ben vonult ki az országból. 1993-ban a helyi lakosok megszervezték maguk között az Amazónia Védelmi Frontot, hogy követeljék az Egyesült Államokbéli vállalattól az általa okozott környezeti, személyes és a közösségeknek okozott károk helyrehozatalát. Az Amazónia Védelmi Front perelte be a vállalatot és nem az ecuadori kormány. Az első jogi eljárás az Egyesült Államokban indult 1993-ban. Ezt tíz éven keresztül befolyásolta a Texaco: azt kérte, hogy az eljárást ecuadori törvényszék előtt folytassák le. 2002-ben az amerikai törvényszék jóváhagyta a kérelmet és a Chevron-Texaco vállalta, hogy tiszteletben fogja tartani az ecuadori bíróság döntését az ügyben. Ezt követően az Amazónia Védelmi Front megkezdte Ecuadorban a jogi eljárást, melynek eredményeként 2011-ben egy ecuadori bíróság 9,6 milliárd dollár megfizetésére és két héten belüli nyilvános bocsánatkérésre kötelezte a Chevront, ellenkező esetben a kártérítési összeg a duplájára nő. A Chevron elutasította a bocsánatkérést, így 2012-ben ennek megfelelően 19 milliárd dollárra módosult a kártérítési összeg.

A Chevron több millió dollárt költ az ecuadori kormány presztízsének rombolására

Az ecuadori kormány soha nem perelte be a Chevront. Ellenben a transznacionális vállalat nemzetközi választottbíróság elé citálta az ecuadori államot, azzal a céllal, hogy felelősségét az ecuadori államra hárítsa és elkerülje a büntetés végrehajtását. A Chevron vállalat éves szinten több millió dollárt költ sajtó és politikai kampányra, melynek célja az ecuadori kormány hitelrontása. Évek óta legalább nyolc lobbi cég gyakorol közvetlen politikai nyomást az Egyesült Államok Kongresszusára és a Kereskedelmi Részlegnek több tagjára, hogy lerontsák Ecuador presztízsét és befolyásolják az Egyesült Államokkal való gazdasági kapcsolatait, például nyomást gyakorolva annak érdekében, hogy ne újítsák meg az ecuadori cégek felé meghatározott vámtarifákat. Számos weboldal és közösségi portál fél információkat közöl, hogy megkérdőjelezze az Ecuadorban lezajlott bírósági eljárás illetve az ecuadori közintézmények legitimitását. Egyértelmű, hogy politikai presztízscsökkentő kampányról van szó, hogy elkerüljenek egy történelminek számító ítéletet, mely elismeri az érintett amazóniai közösségeknek az okozott károk megtérítéséhez való jogát.

Chevron egy kétoldalú egyezmény visszamenőleges alkalmazása alapján pereli Ecuadort… és egy választottbíróság ezt hagyja!

A Chevron a Hágai Nemzetközi Bíróságán Állandó Választottbíróságán perelte be az ecuadori államot. Az ecuadori védelem, sok más érv mellett azt is fenntartotta, hogy a Választottbíróság nem kompetens az ügyben, mivel Ecuador és az Egyesült Államok 1993-ban írták alá a Kétoldalú Befektetési Egyezményt, mely 1997-ben lépett érvénybe (vagyis öt évvel azt követően, hogy a Texaco befektetései megszűntek az országban). Ennek ellenére, és azzal együtt, hogy az említett egyezmény visszamenőleg nem hatályos, a bíróság kompetensnek nyilvánította magát, és felszólította az ecuadori kormányt, hogy függessze fel az ítélet végrehajtását, bár ezt az ecuadori kormány nem teheti meg alkotmányos kereteken belül. Érdemes kiemelni, hogy az Ecuador és az Egyesült Államok közötti Kétoldalú Befektetési Egyezményt nem lehet arra használni, hogy megakadályozzák egy ország állampolgárainak egy befektető elleni per kezdeményezését. Nincs olyan tiltás az Egyezményben, ami korlátozná az állampolgárok erre vonatkozó jogát.

Fordította: Ecuador magyarországi nagykövetsége

Forrás: Ecuadori Külügyminisztérium