A tavalyi év során minden nap átlagosan 38 rablás, 12 autólopás és három szexuális erőszak történt Costa Ricában az Igazságügyi Nyomozóhatóság (OIJ) 2013-as statisztikáinak tanúsága szerint. A gyilkosságok általános aránya 100 ezer lakosra 8,6 százalék volt, és a napi 152 regisztrált meggyanúsításból legalább 97 százalék vagyon elleni, három százalék pedig életellenes vagy szexuális indíttatású bűncselekménnyel kapcsolatos.

Az OIJ éves jelentése szerint a rablás a legáltalánosabb bűncselekmény a közép-amerikai országban, ebből 49 gyanúsítás jut egy napra, ezt követik a magánházakba való betörések (napi 21 esettel), az egyéb épületekbe való betörések (14 eset), járműlopások (14 eset) és egy aljas indokból elkövetett emberölés.

Noha a házak elleni bűncselekmények kilencről négy százalékra csökkentek, a többi bűncselekmény-típusnál emelkedés tapasztalható, különösen az emberek kirablásánál, amely elérte a 37 százalékot, teszi hozzá a forrás.

Ahogy az erőszakos cselekedetek átlagos előfordulását 33 percre tették (körülbelül óránként kettő), addig nem erőszakos bűncselekményt minden tizenöt percen jelentenek (óránként négyet). Januártól decemberig erőszakos rablás minden 39. percben történt, minden 14. órára jutott egy betörés, minden 15. percre egy járműlopás, minden 18. órában egy szexuális erőszak és minden 22. órában egy gyilkosság.

Ilyen, de erőszak nélküli cselekedetek szintén történtek ezekben a hónapokban, rablás átlagosan minden 52. percben, magán házba való betörés minden órában, más épületbe való betörés minden két órában, más módszerrel történő járműlopás minden harmadik órában, autón belüli rablás pedig minden két órában.

Az erőszak nélküli jogsértések általánosabbak voltak az erőszakosaknál, kivételt ez alól a rablások képeztek, amelyek hasonló gyakorisággal fordultak elő Costa Ricában.

Forrás: Prensa Latina