Venezuelai kutatók tanulmányozzák a bambusz felhasználásának módjait olcsó, környezetbarát otthonokhoz.

A Tudományos, Technológiai és Innovációs Minisztérium finanszírozásával a venezuelai Simón Bolívar Egyetem (USB) diákjai és oktatói kutatást folytatnak a bambusz tartósságának és élettartamának javítása érdekében, és ezzel egy időben tanulmányozzák az anyag felhasználását a házépítésben.

Már végeztek kezdeti teszteket az egyetemen kifejlesztett kísérleti, megerősített bambusszal, derül ki a kormány Nemzeti Tudományos és Technológiai Alapítványának (Fonacit) sajtóközleményéből. Az alapítvány támogatja a vizsgálatokat.

„Az előzetes eredmények pozitívak voltak” – mondta az USB Felszíni Mérnöki Központjának professzora, Joaquín Lira.

Lira elmondta, hogy a kísérleti bambuszt kerámiaporral kevert polimerekkel erősítik. A professzor szerint az erősítő keveréknek sikerült „a kártevők által okozott lyukakat betömni”, valamint javította az anyag egyenletességét.

A vizsgálat második szakaszában a kutatók reményei szerint megépítenek egy bérház-prototípust a megerősített bambuszból. Lira szerint a módosított bambuszt a jövőben „zöld és megfizethető házak szerkezeti elemeként” fogják felhasználni.

Az egykori elnök, Hugo Chávez által elindított missziót, amelynek célja, hogy megfizethető lakásokat biztosítson az ország szegényeinek, utódja, Nicolás Maduro elnök alatt folytatódik. A kormány szerint a múlt év végére 2011 óta több mint 500 ezer otthon készült el. A Maduro-adminisztráció elkötelezett hárommillió otthon építése mellett 2019-ig. Noha az építési munkálatok jelenlegi számai elmaradnak a tervezettől, a kormány ígéretet tett az építkezések felgyorsítására.

Lira azzal érvelt, hogy a bambusz logikus építőanyag-választás Dél-Amerikában.

„Venezuelában, Brazíliában és Kolumbiában nagy termelési potenciálok vannak (…) az építkezésre alkalmazott (…) bambuszt illetően” – jelentette ki Lira.

„Ezekben az országokban becslések szerint 11 millió hektáron nő bambusz” – mondta a professzor.

Az USB kétszáz Aragua állambeli termelőtől szerzi be a bambuszt.

A bambusz az egyik leggyorsabban növő növény a világon. Az éghajlati viszonyoktól és a talajtól függően állítólag akár 250 centimétert is nőhet 24 óra alatt. Lira azt az érvet is felhozta, hogy a bambusz olcsóbb, mint a többi építőanyag, erős és környezetbarát.

Azonban a professzor jelezte, hogy több kutatásra van szükség, különösen a bambusz rovarokkal kapcsolatos érzékenységének csökkentése terén.

„Technikailag keveset tudunk a bambuszépítkezésről” – mondta Lira, noha a növényt már évszázadok óta használják épületekhez.

„Háromemeletes házakat, hidakat és templomokat építettek ebből a növényből” – mondta Lira.

A kutatás várhatóan 2015 első negyedévére fejeződik be.

Írta: Ryan Mallett-Outtrim

Forrás: venezuelanalysis.com