Új békafajt fedeztek fel a perui őserdőben, amely az Andok mindkét oldalának meleg völgyeiben honos. Éppen ezért az új fajt a Rhinella yunga névre keresztelték el.

Akárcsak a Bufonide családba tartozó más fajok esetén, a Rhinella yunga is rejtőzködő testszínnel rendelkezik, amelynek köszönhetően az erdő talajához hasonlóan néz ki, és a koponyataraja és kitüremkedései tökéletes álcát biztosít számára.

A különböző színezetek és formák az egyes fajokon belül megnehezítik a hagyományos metodológiával dolgozók helyzetét, amikor megpróbálják őket besorolni. Ugyanakkor a Rhinella yunga viszonylag könnyen megkülönböztethető a fején mindkét oldalon láthatóak a dobhártyák.

„Úgy látszik, hogy még nagy számban vannak rejtőzködő fajok, amelyeket még nem fedeztek fel, és amelyekről eddig azt hitték, hogy a Margaritifera Rhinella egyik változata” – magyarázta Dr. Jirí Moravec, a Prágai Nemzeti Múzeum kutatója, hogy miért csak most bukkantak rá az új fajra.

A többi érdekes jellemzőjük mellett a Bufonida családba tartozó fajok többségének a fejük hátsó részében méregmirigy is található. A mérgüket egy védekezési mechanizmus során választják ki, és az egyes fajok között a mérgének erőssége között jelentős különbségek lehetnek.

Emellett jellemző rájuk, hogy a hím békák rendelkeznek egy speciális testrésszel, amely miután hereként funkcionált petefészekké változik, így az állat „nemet vált”, és nőstény lesz.

Forrás: Fuente/Crónica Viva