Azzal a céllal, hogy szembesítsék a fiatalokat és felnőtteket szexista attitűdjükkel, az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) november közepén Nicaraguában „Bátor legyél, ne erőszakos” címmel indított kampányt.

Különböző ENSZ ügynökségek Ecuadorban júliusban kezdték el a kezdeményezést. A térség fiataljait célzó kampány arra buzdít, hogy vállaljanak részt a nők elleni erőszak megszüntetésében.

„A társadalmi változásért folyó kommunikációra alapozva a kampány azt tervezi, hogy olyan programokat szervez, amelyek célja, hogy a férfiak és fiatalok elgondolkodjanak, új értelmet adjanak annak, hogy mit jelent férfinak lenni, és a nők illetve lányok elleni erőszak megszüntetésének szövetségeseivé váljanak, továbbá felhívják a figyelmet a zéró tolerancia fontosságára ezekben az ügyekben” – áll az UNFPA nicaraguai irodájának sajtóközleményében.

A 2006/2007-es Nicaraguai Demográfiai és Egészségügyi Felmérés szerint minden tizedik 15 és 49 év közötti nicaraguai nő átélt már szóbeli/pszichológiai, fizikai vagy szexuális erőszakot, a 15 és 19 év közötti kamaszok közül pedig minden harmadik tapasztalta már a három fajtájú erőszak valamelyikét.

Nicaraguai nők tiltakoznak a családon belüli erőszak ellen

A kampány keretében rádiós és televíziós üzeneteket is lejátszanak, hogy érzékennyé tegyék a fiatalokat és a felnőtteket a nők elleni erőszakra. Ezenkívül a férfiassághoz olyan pozitív tulajdonságokat társítanak, mint a „bátorság”, és rávilágítanak, hogy ez az érték nem összeegyeztethető az erőszakossággal, valamint pozitív tettekre sarkallnak, emelte ki az UNFPA.

Carmen Rosa Villa, az Emberi Jogi Főbiztosság Közép-amerikai Regionális Irodájának igazgatója egy sajtótájékoztatón Managuában kijelentette, hogy „sajnos még mindig olyan térség vagyunk, ahol szexista kultúra uralkodik, a sztereotípiák továbbra is a viselkedés részét képezik, és ez diszkriminációt és egyenlőtlenséget eredményez.”

Rendőrségi jelentések

A 2012 júniusa óta hatályban lévő Nők Elleni Erőszakról Szóló Törvény huszonöttől harminc évig terjedő börtönbüntetéssel sújt minden olyan férfit, aki nők sérelmére követ el gyilkosságot, és valamilyen kapcsolatban állt az áldozattal, például korábban szerelmi kapcsolatban voltak, illetve családtag vagy barát az illető. Azonban a nemzeti rendőrség idén január és szeptember között 53 nők ellen elkövetett gyilkosságot, és 81 kísérletet vettek nyilvántartásba.

Ezenkívül ugyanebben az időszakban 166.827 ember fordult a Nő-, Gyermek- és Serdülőügyi Rendőrkapitánysághoz, hogy nők elleni erőszakról tegyen bejelentést, amelyek közül 22.855 ügyben született hivatalos panasz.

Októberben a Világgazdasági Fórum Nicaraguát a nemi egyenlőség tekintetében a tíz leghaladóbb ország közé sorolta. Miközben a 2013-as Globális Nemi Különbség Jelentés elismeri, hogy a nők egyenlő mértékben vannak jelen a kormányzati intézményekben, nemzeti hatóságokban és a helyi önkormányzatokban, nem veszi figyelembe a nemi jellegű erőszak kérdését.

„Látjuk a haladást a gazdasági jogok terén, mert vannak projektek és programok, amelyek megoldják a nők gyakorlati szükségleteit, ezt nem tagadjuk” – mondta a Nők az Erőszak Ellen Hálózat munkatársa, Luz Marina Torres az El Nuevo Diario újságnak. „De az attitűdökben határozottan nincsenek változások. Nagyon kevés az elmozdulás a hatalmi kapcsolatok és az egyenlőség mindennapi érzetében.”

Forrás: Latinamerica Press