Január óta harminc nicaraguai miszkitó indiánt gyilkoltak meg a Nicaragua és Honduras határát képező Coco folyó mentén. Köztük ötöt november 5-én. Sok indiánt hondurasi farmerek űztek el a földjeikről, akiket az Informe Pastran és az El Nuevo Diario nicaraguai újságok hacienda tulajdonosoknak, a La Prensa pedig gyarmatosítóknak nevez.

Alex Fernández, Waspam önkormányzat polgármestere arra kérte a nicaraguai kormányt, hogy küldjön vizsgálóbizottságot a térségbe, hogy megoldást találjanak a problémára.

Miszkitó indián gyerekek

A hondurasi és nicaraguai miszkitó népnek egymás között nincsenek földviszályai a körzetben. De két kérdés bonyolítja a helyzetet. Először is a Coco folyó olyan természeti jelenségek következtében, mint a például a hurrikánok, megváltoztatta a folyását, ami azt jelenti, hogy a múltban a nicaraguai miszkitók által művelt egyes földek ma Hondurashoz tartoznak. Másodsorban pedig a helyi hatóságok szerint a hondurasi oldalon élő miszkitó népet a hondurasi Olancho tartományból odaköltöző szarvasmarha-tenyésztők erőszakkal kitelepítették.

Stedman Fagoth miszkitó vezető és a Nicaraguai Halászati Intézet vezetője elmondta, hogy sürgős lenne, hogy a hondurasi kormány elismerje a miszkitók területét, és úgy fogalmazott, hogy ennek szorgalmazása a nicaraguai külügyminisztérium feladata. Helyi rádióállomások arra kérik a nicaraguaiakat, hogy ne keljenek át a folyón, mert a túlparton a hondurasi hadsereg állomásozik.

Forrás: Nicaragua Solidarity Campaign