A Károli Gáspár Református Egyetemen múlt hét pénteken Latin-Amerika-konferenciát tartottak, ahol a nemrégiben megalakult Latin-Amerika-kutatócsoport tagjai számoltak be a kutatásaikról. Ez azonban csak egyik terméke volt munkájuknak. Az alábbiakban szeretnénk felhívni a figyelmeteket egy kötetre, amit a Károli Gáspár Református Egyetem és a L’Harmattan Kiadó adott ki.

A Latin-Amerika 1750-1840: A gyarmati rendszer felbomlásától a független államok megalakulásáig címet viselő tanulmánykötetben mások mellett Dr. Semsey Viktória a református egyetem kutatócsoportja vezetőjének írása is olvasható.

A kötet fülszövege így szól:

Latin-Amerika sokarcú,bonyolult etnikai összetételével sajátos múltat hordozó térség. A XVIII-XIX. század fordulójának döntő jelentőségű szakaszához érkezik a gyarmati rendszer felbomlásával, amelyet már a korabeli nyugati világ sajtója is nagy érdeklődéssel kísér. A XVIII. század utolsó harmadában kezdenek kirajzolódni az új államhatárok, majd látjuk, amint a függetlenségi harcok és a brazil békés átmenet, az alkirályságokat, főkapitányságokat, audienciákat független köztársaságokká, Brazília esetében császársággá alakítják át.

Történetének egyik legérdekesebb, legvitatottabb időszakához érkezik a XVIII-XIX. század fordulójára. Hogyan kezelhető még egységként a meglévő és a kibontakozó sokféleség? Milyen hatásokra, mely társadalmi rétegek irányításával és részvételével, hogyan zajlott a kultúrához szorosan kapcsolódó változás, amely elvezetett a gyarmati rendszer felbomlásától a független államok megalakulásáig? A korszerűségre és az objektivitásra törekvés végigkíséri a tematikus jellegű feldolgozást.