Az alábbiakban részleteket közlünk a 78 éves, egykori baloldali gerilla José Mujica uruguayi elnök rádióbeszédéből, amelyet még azután intézett az uruguayiakhoz, hogy a marihuána legalizálásának terve először átment a kongresszuson.

„Kétségtelen, hogy jelenleg az emberek a legintelligensebb állatok, akiket a természet a bolygónkon létrehozott. Ehhez nem fér kétség, mégis hihetetlen módon olyan szokásaik vannak, amelyek ellenkeznek a saját életükkel.”

„Senki nem vitatja, hogy a cigaretta méreg. Ki kételkedik abban, hogy veszélyezteti az életet? Mindannyian tudjuk ezt. Már tudjuk egy ideje, és szenvedünk tőle. És mégis dohányzunk. Gyakran találkozunk olyan orvosokkal, akik dohányoznak, és arra kérik a betegeiket, hogy ne dohányozzanak. Olyan betegségeket vállalunk, amelyek elkerülhetőek lennének.”

Uruguayban „több mint 100 ezer, főleg fiatal ember van, akik marihuánás cigarettát szívnak itt-ott, és hajszolják azt a kalandot, hogy kábítószer-kereskedelemből vásárolnak valamit. (…) Ennek az egész világa titkos, noha a füstje számtalan helyen látható és érezhető.”

José Mujica, Uruguay elnöke, egy kenderlevéllel

„Idős ember vagyok. Bűnöm és fogyatékosságom, hogy dohányzom. Időnként iszom is. Nem vagyok ártatlan, még ha én is vagyok az elnök.”

„Én soha nem szívtam marihuánás cigarettát, de észrevettem, hogy meg kell fiatalítanom az idegsejtjeimet, és rájöttem, hogy milyen a fiatalok élete.”

„Már most is fogyasztják – szinte minden sarkon, és mindez egy titkos piacról származik, amelynek természetéből fakadóan vad szabályai vannak. Ez a gengszterek monopóliuma. És a számok rémisztőek.”

„Az AÁSZ [Amerikai Államok Szervezete – a szerk.] Közép-Amerikára és Mexikóra vonatkozó jelentésében az áll, hogy minden túladagolás miatti halálesetre (…) körülbelül száz a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos gyilkosság vagy más haláleset jut. Ez azt jelenti, hogy a legrosszabb társadalmi hatásokat nem maga a drog, hanem a drogkereskedelem okozza.”

„A kormány, az emberek és Uruguay vagyonokat költ a rendőrségre, technikai eszközökre, lehallgató készülékekre (…) mindezek rengeteg pénzbe kerülnek. Aztán ott van a börtönök fenntartása. Ez a méreg szétárad mindenfelé.”

„A legrosszabb az egészben, hogy soha nincs vége! Hányan buknak el? És kábítószerek még mindig itt vannak – hogy miért? Mert a profit hatalmaaaas!”

„Ez az óriási profit prostituálja a börtönéletet; korrupttá teszi az elnyomó apparátust. A pénzügyi intézményeket is korrumpálja, mert ott mossák tisztára a pénzt… Nyilvánvaló, hogy vannak olyan országok, ahol ebből finanszírozzák a választási kampányokat.”

„Pénzt ígérnek és fenyegetnek – »golyót akarsz a fejedbe, vagy csinálod?« Családokat veszélyeztetnek. Egyszer pénzt ajánlanak, sokat, máskor pedig golyót. Úgyhogy egy elnyomó gépezetben ragadsz. Ha nem működsz együtt, akkor megkeresik a családodat. Miért lehetséges mindez? A profit miatt… Úgy kell erre tekintenünk, mint egy piacra, mint üzletre. Magas kockázat, hatalmas profit.”

„Azok az emberek, akik nyomon követik ezt, úgy becsülik, hogy egy perui vagy kolumbiai paraszt 500 és 700 dollár közötti összeget kap egy kilogramm kokain előállítására alkalmas nyersanyagért. Aztán, ahogy egyre több kézen megy keresztül, az eredeti 500-700 dollár kilónkénti körülbelül 350 ezer dollárra megy fel, amikorra adagonként árulni kezdik. Az értéke egyszerre a többszörösére emelkedik, ahogy átlépi az észak-amerikai határt.”

„Ez a törvény megkísérli ezt szabályozni. Ez nem jelenti azt, hogy »bármi mehet«. Olyasvalamit fog szabályozni, ami már létezik, és itt folyik az orrunk előtt, az iskolák kapuiban, az utcasarkokon. Megpróbálja kiragadni ezt az illegalitásból, beazonosítani, és felhozni a napfényre.”

„Az országban a legtöbb középiskolás kipróbálta a marihuánát. Olyan ez, mint valami fiatalos kaland, egy beavatási rítus. Elfelejtettük volna ezeket a dolgokat? (…) a kormány megérti, hogy meg kell vívnunk ezt a csatát, és nem szabad a gyerekeinket magukra hagyni az alvilágban; nem szabad bátorítanunk ezt a misztikumot, ezt a vonzalmat, hogy a fiataloknak ki kelljen próbálniuk valami tiltott dolgot. Mert az emberi lények bonyolult bogarak; a marihuána veszélyes függőség, és mint bármelyik más függőség, ez sem jó.”

„Azt szeretnénk, ha a lakosság többsége megértené ezt a csatát, és csatlakozna hozzánk, pontosan azért, mert szükségünk van az emberek támogatására. (…) Mert az egész világ minket figyel. Az elnyomás sehol a világon nem vezetett eredményre. Mi meg akarjuk állítani ezt annál a határnál, ahol kábítószer-függőség kezdődik. Ez nem könnyű, mert nincsen rá receptünk. Nem egyszerű – rádöbbenünk, hogy kísérletet folytatunk az egész világ előtt.”

Forrás: www.startribune.com