A közelmúltban Kuba az ENSZ Közgyűlésén támogatta a Karibi Közösség (CARICOM) jóvátételi követelését a rabszolgaságért.

Kuba állandó ENSZ-beli képviselője, Rodolfo Reyes tisztességesnek nevezte a karibi államok követelését, amivel egyúttal elismerte a Franciaország, Hollandia és az Egyesült Királyság által folytatott atlanti rabszolga-kereskedelem szörnyű, máig tartó örökségét.

Reyes emlékeztetett rá, hogy a fejlett országok és azok fogyasztói társadalma a felelős a felgyorsult környezeti károkért, és ők húzták a legnagyobb hasznot a hódításból és a gyarmatosításból, illetve a déli emberek millióinak rabszolgasorba taszításából és kiirtásából.

„Az emberiségre kényszerített igazságtalan gazdasági rend is az ő meggazdagodásukat szolgálta. (…) Ennek a gazdag és pazarló világnak megvannak a technikai és pénzügyi forrásai, hogy visszafizesse az adósságát az emberiségnek” – mondta Reyes az ENSZ Közgyűlése előtt, ami a rabszolga-kereskedelem eltörlésének kétszázadik évfordulójáról emlékezett meg.

Azt is megjegyezte, hogy Kuba szerint a fejlődő országokat, elsősorban Afrikát különleges és másfajta bánásmódban kellene részesíteni a nemzetközi gazdasági kapcsolatokban.

Ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy Kuba támogatja azt a CARICOM és az Afrika Csoport tagjai által minden évben benyújtott a témába vágó határozattervezetet, csakúgy mint más, ehhez kapcsolódó ENSZ-kezdeményezéseket.

„Ez a legkevesebb, amit a nemzetközi közösség tehet annak érdekében, hogy helyrehozza azt az emberiség elleni bűncselekményt, ami a rabszolgaság jelentett” – mondta Reyes, és hozzátette, hogy „a kubai nép nagyon büszke afrikai gyökereire.”

Október elején a Közgyűlés 68. ülésszakán különböző karibi megerősítették a kártérítési követelésüket az ENSZ előtt.

Többek között Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Trinidad és Tobago, St. Kitts és Nevis valamint Antigua és Barbuda emlékeztetett a rabszolga-kereskedelem atrocitásaira és az őslakosok kiirtására, illetve azok a régióra gyakorolt hatására.

Forrás: Prensa Latina