Peru légiereje újranyitja az ufók vizsgálatával foglalkozó irodáját, „a rendhagyó égi jelenségek fokozott észlelése miatt” az ország egén.

Felélesztik az először 2001-ben létrehozott és öt éve pihentetett Rendhagyó Égi Jelenségek Vizsgálati Osztályát (DIFAA), mert a média több UFO-észlelésről számolt be, mondta Julio Vucetich ezredes, a légierő légtérvédelmi hadosztályának parancsnoka.

Az egységben szociológusok, régészek, csillagászok, meteorológusok és a légierő tisztjei fognak együtt dolgozni, hogy elemezzék ezeket az eseményeket, mondta Vucetich a Guardiannek. „Sokan nem jelentik az UFO-észleléseket, mert attól félnek, hogy őrültnek tartják majd őket, vagy kinevetik, de manapság az új technológiákon – mobiltelefonnal készült videókon, Facebookon, Twitteren – keresztül sokkal nyitottabbak lehetnek, anélkül, hogy azt éreznék, hogy ők az egyetlenek, akik azt látták, amit láttak” – mondta.

„Ez az új iroda azt szeretné, ha ezek az emberek jönnének, és elmesélnék, hogy mit tapasztaltak, nyitunk egy aktát, és az információikat megfelelő elemzésnek és vizsgálatnak vetjük alá” – tette hozzá, egy vaskos könyv felé bökve, ami az 1950-es évektől napjainkig lejegyzett perui UFO-észlelésekről szóló újságkivágásokat tartalmazza. Peru Légtértörténeti Intézete gyűjtötte össze őket egy könyvbe.

A marabambai észlelés képei

Vucetich elmondta, hogy az iroda válasz a természeti és mesterséges jelenségek megnövekedett észlelésére, a meteoritoktól az „űrszemétig” Peruban. „Amikor bizonyítékot szolgáltatnak az ufókra, akkor az emberek rémülettel és hisztériával reagálhatnak, úgyhogy nagyon óvatosnak kell lennünk, hogy hogy tálaljuk” – hangsúlyozta.

Az UFO-észlelések nem ritkák Peruban. Két héttel ezelőtt a helyi média arról számolt be, hogy falusiak a Peru központi Huánuco régiójában lévő Marabambában világító fényes gömböket láttak az égen napokon keresztül. Számos UFO-észlelést jelentettek Chilcából, a Limától 59 kilométerre található tengerparti üdülőhelyről. A megmagyarázhatatlan észlelések ez egész világról vonzottak UFO-kutatókat. Egy korábbi elnök, a 82 éves Paulina Jiménez a Guardiannek elmondta, hogy 16 évvel ezelőtt látott „rengeteg villogó fényt” látott Yaya üdülőhely fölött, ahol a helyiek a leggyakrabban észlelnek ufókat.

„Számos olyan hely van Peruban, ahol gyakoriak az észlelések. Ami rossz az az, hogy ezeket a beszámolókat soha nem bizonyították, úgyhogy én a légierő nevében nem tudom ellenőrizni azokat” – mondta Vucetich.

Hozzátette, hogy ő is látott már olyat, amit nem tud másképp leírni, csak mint „rendhagyó légi jelenséget.” „A magam részéről nyilvánvaló, hogy nem vagyunk egyedül ebben a világban vagy univerzumban.”

Az UFO-irodának van telefonos forródrótja, e-mail címe (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) és egy weboldala az UFO-észlelések jelentésére.

Az UFO-iroda felélesztése lehetővé teszi Peru számára, hogy megossza és összehasonlítsa az információkat az Uruguayban, Chilében, Brazíliában, Ecuadorban és Argentínában működő hasonló ügynökségekkel.

A múlt héten Antonio Huneeus chilei UFO-kutató az Open Minds UFO Rádiónak elmondta, hogy a perui lépés reakció a régióban tapasztalható növekvő érdeklődésre az ilyesfajta jelenségek iránt. „Néhány kulturális oka is van annak, hogy a közvélemény nyitottabb az UFO-jelenségekkel kapcsolatban” – tette hozzá.

Dan Collyns

Forrás: The Guardian