Több mint 170 földrengés volt Bolíviában az elmúlt 10 hónapban, főleg az északi Potosí tartományban, jelentette be a múlt héten az San Calixto Obszervatórium.

A szeizmológiai intézet a helyi La Razón újságban megjelentetett jelentése szerint a rengések meghaladták a 3,0-s értéket a Richter-skálán, és az ország kilenc régiójából hatban érezték őket.

Potosí a múlt csütörtökig 58 földmozgást regisztrált, Cochabamba 45-öt; keleten Santa Cruz 47-et; La Paz 15-öt, a Chuquisacában, Tarijában és Oruróban történtek pedig további 22-t tesznek ki.

Bolíviának jelenleg hat szeizmikus területe van, és a legveszélyeztetettebb helyek az ország közepén és Santa Cruz nyugati részén találhatók, ismertette az obszervatórium, ami Bolívia egyetlen szeizmológiai intézménye.

A legnagyobb földrengés Bolíviában 1994. június 9-én történt Beni tartományban, és a Richter-skála szerint 8,4-es erősségű volt, azonban 600 kilométer mélyen zajlott, ezért nem voltak áldozatai, de számos dél-amerikaifővárosban érzékelték.

A legnagyobb pusztítást okozó rengés 1998. május 22-én volt Cochabambában, és bár csak 6,8-as volt 78 áldozatot követelt, emberek tucatjai sérültek meg, és 385 otthon semmisült meg.

Forrás: Prensa Latina