A kubai orvosi iskolákban végzett első kínai orvostanhallgatókkal nemrégiben új fejezet kezdődött a kubai-kínai kapcsolatokban.

Ezek a fiatal új orvosok elsőként érkeztek Kubába 2006-ban, és a nyugati Matanzas tartományban lévő Jagüey Grandéban kezdték meg a tanulmányaikat, majd pedig a Julio Trigo Orvostudományi Fakultáson folytatták őket a kubai fővárosban.

Néhány nappal ezelőttig összesen 690 kínai diák tanult a kubai orvosi iskolákban. Közülük 661-en tanultak orvosnak és 29-en ápolónak, ismertette Diana Vega, a Julio Trigo Fakultás dékánja a Prensa Latina hírügynökségnek.

Júliusban összesen 65 orvos és ápoló kapta meg a diplomáját, mondta. Tavaly három kínai ápoló szerezte meg a képesítését, tette hozzá.

Azonban 2013-ban először került sor ápolók és orvosok diplomaosztójára a kínai Csonggingben, miután a Kubában tanult szakemberek közül az ápolók az alapdiplomához szükséges gyakorlatukat, az orvosok pedig az orvosi iskola hatodik évfolyamát sikeresen teljesítették.

„Miután befejezték az ötödik évüket, választhatnak, hogy hol szeretnék befejezni a tanulmányaikat, és akik úgy döntenek, hogy az utolsó évüket Kínában töltik, és ott teljesítenek egy sor tudományos feltételt, azoknak először egy körgyakorlatot kell tenniük Kubában. Miután ezzel végeztek, akkor utazhatnak Kínába” – mondta Vega.

Ezen friss végzősök közül sokan büszkén vették át a diplomájukat, miután sikeresen keresztülmentek a szigorú tanulmányi követelményeken, mondta.

Az orvosi egyetem hatodik éve, az ápolók számára pedig az úgynevezett szakmába állás előtti gyakorlat az az időszak, amikor a diákok „megszilárdítják a tanulmányaik során elsajátított tudást és képességeket.” Mindkét esetben a végén államvizsgát kell tenniük, mondta Vega. Kínában mind a professzorok, mind pedig a hatóságok ismerik és jónak tartják a kubai képzési szemléletet, amit a kínai hallgatóknak is átadnak, jegyezte meg Vega.

A kínai orvostanhallgatók aközött a 10.500 diák között voltak, akik júliusban kapták meg a diplomájukat Kubában. Az előzetes számok szerint 5683-an voltak közülük kubaiak, 4843-an pedig a világ 70 különböző országából jöttek.

Vega elmondta, hogy a megállapodás Kuba és Kína között erősíti a kapcsolatukat. Még ha az ország lakosságához képest csekély számú diák érkezik Kínából, „ők bárhova mennek, ott lesz velük egy kis darab Kubából is, és ez üzenetértékű” – mondta.