Különböző programok segítik a helyi fejlődést azzal, hogy családi gazdaságokból szerzik be az élelmiszert.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) egy nemrégiben közzétett jelentésében azt írja, hogy a térség nyolc országában elindított iskolai étkeztetési programok nagyon fontosak a szociális biztonságérzet, az élelmiszer-biztonság és a gyermekek táplálkozása szempontjából.

Az augusztus 22-én kiadott Körkép az iskolai étkeztetésről és a családi gazdaságokból való közvetlen élelmiszer-beszerzés lehetőségei – Esettanulmányok nyolc országból című jelentés szerint az iskolai étkeztetési programok felveszik a harcot a súlyos gyermekkori alultápláltsággal, miközben „elősegítik a gyerekek állandó iskolai jelenlétét, és erősítik a tanulási folyamatot.”

Ezek a programok a tanulmányban szereplő országok – Bolívia, Kolumbia, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Paraguay és Peru – diákjainak 85 százalékára vannak pozitív hatással.

A dokumentum ezenkívül azt állítja, hogy ezek a programok általában a családi mezőgazdaságból szerzik be az élelmiszereket, így a helyi fejlődés motorjainak számítanak. A FAO adatai szerint Latin-Amerikában és a Karib-térségben a mezőgazdaság körülbelül 80 százaléka családi gazdaság. A FAO a 2014-es évet a Családi Gazdálkodás Nemzetközi Évévé nyilvánította.

„Ez egy olyan megoldás, amelynek három nyertese is van: biztosítja a minőségi élelmiszert az állami iskolák diákjai számára, támogatja a friss és egészséges ételek fogyasztását, új piacokat nyit, és lehetővé teszi, hogy a családi gazdálkodók több bevételhez jussanak, miközben a helyi fejlődést is felgyorsítja” – mondta a FAO főigazgatója, José Graziano da Silva.

Latin-Amerikában és a Karib-térségben 49 millió ember – régió teljes lakosságának nyolc százaléka – éhezik, főleg öt évnél fiatalabb gyermekek és nők. „Nem azért van ez így, mert nincs elegendő élelmiszer, vagy keveset termelnek, hanem alapvetően az az oka, hogy a lakosság egy komoly részének nincs pénze arra, hogy megfelelő élelmiszer vásároljon” – mondja a FAO.

Az Amerikaközi Fejlesztési Bank szerint a legszegényebb városi körzetekben az emberek a költségvetésük 70 százalékát élelmiszer-vásárlásra fordítják.